Zoran Predin, Lačni Franz: Vratiti sunce u naša nadanja

Frontman kultnog mariborskog benda Lačni Franz Zoran Predin za Dane govori o povratku ovog benda na scenu, predstojećim koncertima i albu...

Frontman kultnog mariborskog benda Lačni Franz Zoran Predin za Dane govori o povratku ovog benda na scenu, predstojećim koncertima i albumu, o tome zašto u Novom valu nije bilo ljubomore, zašto je EU grobnica autorskog stvaralaštva, te zašto je pojam Jugoslavija kroz godine dobio status “šarolikih vremena naših mladosti”. 

DANI: Lačni Franz je ponovo aktivan. Doima se da je ovaj bend kao neka ponornica koja ne pristaje na presahlost?

PREDIN: Slažem se. Visoki umjetnički standardi branda Lačni Franz su velika odgovornost za novu ekipu. Kako u izvođačkom smislu, tako i u stvaralačkom. Tekstovi pogotovo, a i muzika, moraju biti na nivou traženja originalnog izraza. I dalje se gaji dvosmislenost na relaciji politika - erotika i obavezni smisao za humor. Mislim da su tri nove pjesme, nadgrađena Jebiveter Junior, autoserenada Aleluja i novi optimizam u Ja vraćam sunce u svoj dan, pokazale, da ozbiljno radimo dalje.

DANI: Budući da je znatan broj bendova koji su postojali u Jugoslaviji pokušao nešto što bih nazvao come back u tranzicijskim vremenima, kako Vi gledate na tu vrstu povrataka? Lačni Franz je bio tu 2006. godine, sada ste opet tu, sa koncertima i pripremom novog albuma.

PREDIN: Glavni razlog za povratak na scenu je zapravo današnja socialno-politička situacija, koja je ponovo aktualizirala naše tekstove iz osamdesetih. Tada je propadao socijalizam, danas propada kapitalizam, a zna se, ko će na kraju ponovo dobiti po glavi. Ako danas pravovremeno sagledamo što od naše budućnosti radi zapadni kapital, možda se ipak izvučemo živi i zdravi. Stoji, da glazba nije više nosilac društvenih promjena, ali to ipak ne znači da naše pjesme moraju pjevati o rupici na bradi ili o bojama naših zastava. Naši koncerti pokušavaju vratiti sunce u naša nadanja.

DANI: Kada je u pitanju novi album na kojem radite, možete li mi kazati šta on donosi, u kojem pravcu ćete se kretati?

PREDIN: Novi album, za koji polako snimamo nove pjesme, bit će autorski indie-rock sa angažiranim tekstovima. Možda je prerano govoriti o pojedinim pjesmama, jer su još u kolijevkama, pa ni sami ne znamo u šta će se pretvoriti. No, garant neće biti dosadne.

DANI: U jednom ranijem razgovoru ste kazali da su Novi val, kojem nominalno pripadate, i košarka ostali jedine dvije nekompromitovane stvari iz Jugoslavije. Šta je ono što je doprinijelo da se Novi val na takav način "primi" na ovim prostorima?

PREDIN: U Novom valu nije bilo ljubomore. Moja pjesma Što bi mi bez nas pjeva baš o tome. Bili smo generacija stripova na hladnoj pivi. Sretni bez razloga, nestašni i radoznali. I u velikoj većini imuni na nacionalizme, kao moj prijatelj Vlada Divljan ili purgeri koji kažu bre.

DANI: Kako danas gledate na muzičku scenu onoga što se naziva region? U kojoj mjeri je ona potentna u pogledu alternativnog rocka?

PREDIN: Još uvijek ima puno odličnih bandova. Dubioza, Sars, Hladno pivo, Damir Urban, Sara Renar, E Play i tako dalje. A vjerujem, da ih ima još za koje nisam čuo.

DANI: Slovenija je u Evropskoj uniji. Koliko je taj širi kontekst pogodan za bendove kao što je Lačni Franz i kako uopšte gledate na prostor kakav je EU?

PREDIN: EU je grobnica autorskog stvaralaštva. EU nema svoje kičme. USA su preuzele inicijativu. Zapadni kapital već deset i više godina sam proizvodi svoju muziku, s kojom kreira ukus najmlađih generacija. Mi, mali narodi, moramo se sami pobrinuti za svoje mlade autore, posebno za one, koji stvaraju na svom jeziku.

DANI: Šta Vama, budući da ste aktivno radili u tom razdoblju, znači pojam Jugoslavija u odnosu na današnjicu?

PREDIN: Kao sve stvari, i pojam Jugoslavija je kroz godine dobio status šarolikih vremena naših mladosti. Zaboravljaju se ružne stvari i u sjećanju ostaju lijepe i sjetni događaji. Idealiziramo svoju mladost, isto kao sve generacije ispred nas. No, objektivno, YU je imala status u svijetu kojeg će naše nove domovine teško dostići. Jebi ga.

DANI: Vratili bismo se još malo Novom valu. Koliko je nešto slično moguće danas, imajući na umu sve promjene koje su se sa muzikom desile? Tačnije, imajući na umu sve tehničke mogućnosti i dostupnosti.

PREDIN: Istorija se ponavlja. Zašto se ne bi i Novi val u našoj regiji? Vidimo se na koncertima.

Đorđe Krajišnik, BH Dani, Oslobođenje

Povezani članci

vesti 7793554107285112314

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item