‘Zarez’ se ne smije odrezati: brojne udruge i pojedinci protiv Državnog odvjetništva

U povodu ročišta na Trgovačkom sudu u Zagrebu u kojem Državno odvjetništvo traži povrat 1,2 milijuna kuna za financiranje “Zareza”, dvot...

U povodu ročišta na Trgovačkom sudu u Zagrebu u kojem Državno odvjetništvo traži povrat 1,2 milijuna kuna za financiranje “Zareza”, dvotjednog časopisa za kulturu i društvena zbivanja, reagiralo je nekoliko desetaka udruga i intelektualaca iz Hrvatske i regije.

“Činjenica da Andrea Zlatar-Violić nije bila izbrisana iz službenih dokumenata ‘Zareza’ stvar je obične indolencije, a ne kakve eventualne materijalne koristi koju bi bivša ministrica imala od rada ove firme.” Oni podsjećaju da časopis već godinama posluje jedva držeći glavu iznad vode. “Suvlasništvo u ‘Zarezu’ stoga je prije svega suvlasništvo u dugovima i u besplatno doniranom radu redakcije i brojnih autora”, ističu oni podsjećajući da je “sektor kulture i dalje marginaliziran, podfinanciran, narušen tržišnom logikom unutar koje ne može funkcionirati i obilježen krajnjom nesigurnošću kako svojih proizvoda, tako i svojih radnika“.

Oni navode da je i takav, podfinanciran i marginalan “Zarez” značajan jer je odradio iznimno važan dio posla u afirmiranju neafirmiranih autora koji su često donosili nove perspektive, uviđali nove momente u kritičkoj teoriji i kulturnim praksama te ih uvodili u medijski mainstream. “’Zarez’ se trudio otvarati prostor različitim diskursima unutar jednog medijskog okvira preispitujući govor u kulturi stavljanjem kulturnih djelatnosti u kontekst društvenih fenomena, javnih politika i općedruštvenih kretanja”, kažu oni podsjećajući da u krizi nije samo “Zarez” nego i komercijalni mediji koje država subvencionira snižavanjem PDV-a, predstečajnim nagodbama i sličnim. 


Slobodna Dalmacija

Povezani članci

vesti 5432381585879630338

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item