Vrijeme u kojem se ne zna tko su svinje, a tko su ljudi

Premijerna i tri ovotjedne izvedbe "Životinjske farme" u HNK Ivana pl. Zajca dupkom su ispunile riječko kazalište, a glumci Hr...

Premijerna i tri ovotjedne izvedbe "Životinjske farme" u HNK Ivana pl. Zajca dupkom su ispunile riječko kazalište, a glumci Hrvatske drame svojom su energijom i doslovno svakom kapi znoja koju su prolili na pozornici – farmi prekrivenoj slamom – zaslužili aplauze na otvorenoj sceni i po jedan dugi na kraju svake izvedbe.

Šator na Korzu

Najavljena instalacijom – šatorom na Korzu, koji je u dijelu javnosti shvaćen kao još jedna provokacija intendanta Olivera Frljića i izrugivanje braniteljskom šatoru u Savskoj, a potom lutkom svinje na pročelju kazališta, Životinjska farma privukla je dodatnu pozornost. Poznati Orwellov roman koji su za scenu prilagodili gost iz Novog Sada, redatelj Andras Urban i dramaturginja Zajca Nataša Antulov, kroz slike i songove umjesto dijaloga, na riječku je pozornicu donio blisku prošlost iz koje, jasno se sugerira, većina ništa nije naučila i aktualnu stvarnost koju ćemo isto tako brzo zaboraviti. Pritom je Životinjska farma ostala u okviru originalne alegorijske priče vođene parolom "Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih", prisutne i prepoznatljive kroz povijest. Vođena kroz vrijeme, publika prepoznaje da vlast uvijek iznova daje i zaboravlja obećanja te da ljudi na to reagiraju jednako i svojim zaboravom dopuštaju da "jednakiji", bez obzira na ideološki predznak, uvijek čine što hoće i za svoju korist ne mareći za njih. "Svi smo isti, svi smo isti" snažno odjekuje sa scene uz zaglušujuće bubnjanje da bi već trenutak kasnije shvatili kolika je to zabluda i kako završavaju pobune.

Lutke na napuhavanje

Kroz kolektivnu igru, glazbu, pokret i solističke dionice osmero glumaca – Olivera Baljak, Igor Kovač, Jelena Lopatić, Jerko Marčić, Nika Mišković, Nikola Nedić, Damir Orlić i Tanja Smoje – prikazuje ozračje raznih totalitarnih sistema pri čemu su simboli, od "A" kao anarhija preko crvene zvijezde do hrvatske šahovnice iscrtani na crnoj pozadini jasna uputa. Svima prepoznatljivim parolama i duhovitim songovima u modernoj obradi podsjeća se na vrijeme koje označavaju. Od općih mjesta socijalizma do kapitalizma koji se potpuno ogoljuje prozivaju se banke, štednja i rezovi, dužničko ropstvo, glasačka mašinerija, odnos pojedinaca prema vlasti, Crkvi i kapitalu da bi na kraju, u sceni zasjedanja svinjskog komiteta i oštre svađe u kojoj se suprotstavljaju pravila EU i hrvatske vrijednosti u svinjogojstvu dovedene do trenutka kada se više ne razaznaje tko su svinje, a tko ljudi, Urban pokazao kako vidi stvarnost u kojoj živimo. Masa lutaka na napuhavanje koja ispunjava pozornicu efektna je i gorka završnica dobro odigrane riječke Životinjske farme, priče o sudaru proklamirane jednakosti šansi s realnošću.

Večernji list

Povezani članci

vesti 9129594688467771038

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item