Ujedinjene mrtve nacije spremne za Bijenale

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac posetio je u utorak atelje Ivana Grubanova, autora rada "Ujedinjene mrtve nacije"...


Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac posetio je u utorak atelje Ivana Grubanova, autora rada "Ujedinjene mrtve nacije" koji će biti izložen od 7. maja u paviljonu Srbije na Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji.

Tasovac je posle razgledanja rada novinarima rekao da je uveren da će rad Ivana Grubanova izazvati veliku pažnju, a da je medijska prezentacija rada uoči Venecijanskog bijenala na neki način istorijska.

"Od 1938. godine kada je princ Pavle dobio zgradu u Veneciji, ovo je prvi put da će naša javnost videti jedan rad pre nego što je on izložen u Paviljonu Srbije u Veneciji", rekao je Tasovac.

On je dodao da su protekli meseci bili uzbudljivi, jer su se dešavale nepredvidjene okolnosti koje su remetile pripremu rada, uključujući i nepredvidjenu popravku krova kako bi se sprečilo prokišnjavanje u hangaru u kome je bio pripreman rad.

On je rekao da je tema rada interesantna i da će privući publiku koja će prepoznati svojevrsni fenomen koji se desio u bivšoj Jugoslaviji, Sovjetskom Savezu i još nekim zemljama gde su ljudi promenili nekoliko adresa, a da nisu nikada napuštali svoje boravište.

Umetnik Ivan Grubanov rekao je da će rad u identičnoj dimenziji biti prenet u paviljon Srbije u Veneciji, gde će biti montiran kao autentična podloga na kojoj se nalaze simbolički ostaci 10 država koje su prestale da postoje u 20. veku, u toku trajanja Bijenala.

"Ostaci zastava tretirani su bojom i hemikalijama dok nisu ostavili otiske na cementnu podlogu. Simbolično koristimo paviljon bivše Jugoslavije koji je i dalje vidno obeležen natpisom 'Jugoslavija', da bismo uspostavili paviljon nacija koje više ne postoje", rekao je Grubanov.

On je rekao da je njegov rad svojevrsno ogledalo podignuto naspram Venecijanskog bijenala, ideje nacionalne koncepcije i učešća u toj manifestaciji, koje postavlja pitanje koliko je Bijenale doprinelo formiranju nacionalnih kulturnih identiteta, odnosno centralizovanom istorijskom narativu.

Prema njegovim rečima posetioci paviljona biće i "učesnici" umetničke kompozicije i istorijskog procesa koji taj rad predstavlja u želji da iskoristi to iskustvo i upozori na mogući razvoj i problematiku koncepcije nacije u današnjem globalnom vremenu.


Beta

Povezani članci

vesti 6567006250532574099

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item