Svetski dan knjige i autorskih prava

Skup pod nazivom “Pitanje kopirajta u kontekstu različitih obrazovnih politika” biće održan 23. i 24. aprila u Beogradu, a učesnici su p...

Skup pod nazivom “Pitanje kopirajta u kontekstu različitih obrazovnih politika” biće održan 23. i 24. aprila u Beogradu, a učesnici su predstavnici izdavačkih kuća iz devet zemalja.

“Kreativni centar”, predstavnik Srbije u Evropskom udruženju izdavača udžbenika (EEPG), domaćin je ovog skupa na kome će učestvovati predstavnici izdavačkih kuća iz Nemačke, Austrije, Finske, Slovenije, Španije, Hrvatske, Bugarske, Grčke i Srbije, zemalja članica EEPG.

Tema kopirajta (23. april je Svetski dan knjige i autorskih prava) veoma je aktuelna u poslednje vreme, posebno zbog toga što mnogi obrazovni materijali nisu digitalizovani i zloupotrebe su veoma česte.

Beogradski skup okupiće urednike, marketing menadžere i menadžere za prava, a teme o kojima će se, između ostalog, govoriti biće prava autora, ilustratora, prevodilaca, autora muzičkih i video materijala; prava autora obaveznih tekstova u udžbenicima; prava autora u elektronskim obrazovnim materijalima; autorska prava autora udžbenika i javni interes; fotokopiranje udžbenika; piratizovanje udžbenika na internetu...

Skupom će predsedavati Helga Holtkamp, direktorka Evropskog udruženja izdavača udžbenika, a uvodničari će biti Hose Borginjo (José Borghino), direktor Međunarodnog udruženja izdavača (IPA) i dr Dušan Popović, profesor beogradskog Pravnog fakulteta.

Organizacija EEPG već više od 20 godina okuplja izdavače udžbenika iz Evrope po principu jedna zemlja - jedan član, a onovna načela oko kojih su članovi okupljeni jesu: unapređivanje kvaliteta udžbeničkog izdavaštva u Evropi, saradnja i razmena iskustava i informacija između članova, negovanje evropskih vrednosti u udžbenicima.

EEPG i Međunarodna asocijacija za istraživanje udžbenika i obrazovnih medija (IARTEM) već više od 15 godina dodeljuju na Frankfurtskom sajmu knjiga nagradu za najbolji evropski udžbenik.

“Kreativni centar” postao je član Evropskog udruženja izdavača udžbenika krajem 2005, a do sada je za pet izdanja dobio nagradu za najbolji evropski udžbenik.

***

Narodna biblioteka Srbije obeležiće 23. aprila Svetski dan knjige i autorskih prava nizom programa i aktivnosti u slavu knjige i kulture čitanja, a prvih deset posetilaca dobiće na poklon godišnje članarine.

Na Svetski dan knjige i autorskih prava biće završena i dvomesečna izgradnja Piramide od knjiga koje će biti poklonjene Matičnoj biblioteci "Svetozar Marković" u Zaječaru i Narodnoj biblioteci "Radislav Nikčević" u Jagodini.

U četvrtak, 23. aprila, u 11 sati u atrijumu nacionalne biblioteke biće odražana edukativna, interaktivna radionica za decu predškolskog uzrasta "Priče iz šume", inspirisana istoimenom edicijom u izdanju čačanske "Pčelice" iz 2014, a program će voditi Nikoleta Novak, urednica izdanja.

Kako je najavljeno, u podne u amfiteatru biće održan javni čas "Kod Hiperborejaca" Miloša Crnjanskog“ koji će voditi prof. dr. Milo Lompar.

Ovu romanesknu, autobiografku, memoarsku, esejističku knjigu, "jedan haos uspomena, lutanja i putovanja“, u reprezentativnom dvotomnom izdanju objavila je izdavačka kuća "Laguna".

U 19 sati, na istom mestu biće održana promocija "Dnevnika" Borislava Pekića u pet knjiga pod naslovom "Život na ledu" u izdanju "Službenog glasnika" u kojem će učestvovati Ljiljana Pekić, Vladimir Kecmanović i Srđan Vučinić.

Nakon promocije publika će imati priliku da učestvuje u nagradnoj igri uz poklon-knjige "Glasnikovih" izdanja.

Akcijom Vrh piramide, u okviru koje će Udruženje profesionalnih izdavača Srbije pokloniti svoja vredna izdanja, završava se izgradnja Piramide od knjiga započeta na Dan Narodne biblioteke Srbije, 28. februara.

U saradnji Narodne biblioteke Srbije i Udruženja izdavača i knjižara Srbije, u 105 knjižara u 23 grada širom zemlje biće odobreni popusti za sve građane sa članskom kartom biblioteka iz tekuće kalendarske godine.

Kako se navodi u saopštenju, u akciju su uključene knjižare: Vulkan, Delfi i Laguna, Zavod za udžbenike, Službeni glasnik, Evro-Djunti, Mladinska knjiga, Stilos, Dereta, Dobra knjiga, Čarobna šuma i Kreativni centar.

Danas

Povezani članci

vesti 2602976474311075221

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item