Svetislav Basara: Srbija je u gustim maglama

Vuk Karadžić se silno slavi, al se o njemu malo zna, kaže pisac koji će raditi zbornik o životu i delu reformatora srpskog jezika i njegov...

Vuk Karadžić se silno slavi, al se o njemu malo zna, kaže pisac koji će raditi zbornik o životu i delu reformatora srpskog jezika i njegovom uticaju na istorijske tokove.

Razgovor sa čuvenim Basom rađen je nakon predstavljanja starog-novog tima „Službenog glasnika“ i uz, nazovimo to tako, prepreke i poteškoće kakve nisu iznenađenje kada je o autoru sjajne „Fame o biciklistima“ i niza drugih knjiga reč.  
Naime, prepodne beše sunčano i prijatno, što bi se reklo „vreme da nemoš da se naljutiš“, ali Svetislavu se nije dalo da za njegovu omiljenu žutaru s nogu uradimo intervju. No, od intervjua Svetislava Basare se ne odustaje tako lako...


Uz Kukića, Petrovića, Aćina... sada ste i vi u „Službenom glasniku“ i pokrećete ediciju „Limes“.
- Da, verujem da će biti sjajnih knjiga. „Glasnik“ treba da popuni prazninu između malih izdavača, koji objavljuju sjajne knjige, ali nemaju ni finansijsku snagu ni knjižarsku mrežu, i velikih izdavača, koji su uglavnom okrenuti komercijalnim izdanjima.

Najavili ste da ćete u svojoj ediciji raditi zbornik o Vuku Karadžiću?
- O Vuku se stalno govori, stalno se neke proslave održavaju, a o Vuku se vrlo slabo zna. Namera mi je da u zboniku okupim istoričare, lingviste, istoričare umetnosti, književnike... i da život i delo Vuka Karadžića osvetlimo s raznih strana i aspekata, kao i njegov uticaj na istorijska zbivanja.


Poznato je da ste imali i imate kritički odnos prema Vuku Karadžiću?
- Moj odnos prema Vuku je ambivalentan. Uradio je mnogo toga dobrog, ali i lošeg. Kad kažem lošeg, ne mislim toliko u jezičkom smislu...


Nego?
- Zacementirao je jedan populizam koji traje do dan-danas i trajaće još dugo. Nego, neću više da pričam, ne dam intervju.


Šta je trenutno predmet vašeg pera?
- Upravo završavam jedan roman, videćemo se na promociji. Ćao, ćao!


Ovaj tekst je za vaskršnji broj...
- Nek ti pesme piše onaj ko te ljubi...


Da se osvrnemo na aktuelnu društvenu, političku scenu i situaciju?
- Pišem o tome svaki dan, čitajte... Neću.


Povodom pada vojnog helikoptera, velike tragedije, napisali ste da to ima sličnosti sa Srbijom?
- Napisao sam da pronalazim frapantne sličnosti između palog helikoptera i njegovog vlasnika, Republike Srbije, koja je, za razliku od helikoptera, u stanju permanentne katastrofe. Samo Srbija ne leti, nego guzelja po maglama mnogo gušćim (i opasnijim) od one iz noći 13. marta.


Za godišnjicu NATO bombardovanja napisali ste da je „procvetala”?
- I da će graknuti dežurni patrioti da li se mi to zalažemo da se NATO bombardovanje i žrtve zaborave. Naravno, daleko od toga. Samo mislim, kao što sam oduvek mislio, da obeležavanje koje smo videli nije upriličeno radi žrtava, nego radi njihove politizacije i da smisao kičerajskih priredbi nije da zapamtimo bombardovanje, nego da ne zaboravimo one koji su za njega i sami podebelo krivi.


Vaš kom­entar..
- Neću...


Samo još o zatvar­anju knjižare „Danilo Kiš”?
- Skandalozno! I, o tome sam pisao. 


Tatjana Nježić, Blic

Povezani članci

vesti 1654287793043959561

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item