Split, veliko čišćenje: Brisanje poruka mržnje i profašističkih simbola

U prostoru nezavisne kulture Doma mladih, Galeriji Praktika, otvorena je u četvrtak foto i videoizložba “REakcija”. Riječ je o materijal...

U prostoru nezavisne kulture Doma mladih, Galeriji Praktika, otvorena je u četvrtak foto i videoizložba “REakcija”. Riječ je o materijalima kojima je dokumentirano godinu dana djelovanja skupine građana koji javni prostor Splita čiste Split od (pro)fašističkih simbola.

Ova neformalna inicijativa započela je svoje djelovanje preko Facebook stranice pod nazivom “Prijavi fašističke simbole u Splitu”, na koju građani mogu poslati fotografije poruka mržnje ispisanih na zidovima i zatražiti njihovo uklanjanje. Potom skupina volontera oboružana strpljenjem i kantama boje stiže na lokaciju, te doslovno mijenja sliku grada i diskurs ulice.

Izložba je postavljena kako bi vijest o inicijativi stigla do šire javnosti i kako bi se što veći broj Splićana angažirao u borbi protiv poruka mržnje.

– Ovaj projekt je zapravo započeo kao reakcija na nedjelovanje komunalnih i gradskih službi koje su kompletno ignorirale pojavu fašističkih simbola po gradu. Krenuli smo lokalno, korak po korak, od kotara do kotara, reagirajući na prijave građana, ponekad i po više puta na istoj lokaciji – pojasnio je Miodrag Mišković, član Sekcije mladih antifašista grada Splita.

– Bitno je naglasiti da ova akcija nije borba između “lijevih i desnih”, već širi duh tolerancije i antirasizma, budući da okupljamo građane različitih profila koje povezuje želja za stvaranjem zdravog okoliša za razvoj pojedinaca. Izložbu se može pogledati radnim danima do 16. travnja, od 18 do 21 sat.

Martina Melvan, Slobodna Dalmacija

Povezani članci

vesti 2792312672047425464

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item