Slovenija zatražila od Srbije povratak kulturne baštine

LJUBLJANA - Slovenija je predala Srbiji popis 313 dela svoje kulturne i diplomatske baštine koja se nalaze u nekadašnjim saveznim ustano...

LJUBLJANA - Slovenija je predala Srbiji popis 313 dela svoje kulturne i diplomatske baštine koja se nalaze u nekadašnjim saveznim ustanovama bivše SFRJ, muzejima u Beogradu i u arhivima i zatražila njihov povratak prema sporazumu o sukcesiji koju su potpisale sve naslednice.

Visoka predstavnica Slovenije za pitanja sukcesije Ana Polak Petrič potvrdila je za ljubljanski "Dnevnik" da je popis 313 umetničkih predmeta i dokumenata koji se nalaze na teritoriji Srbije predala juče ambasadoru Srbije u Ljubljani Aleksandru Radovanoviću koji je odbio da to komentariše, prenela je Hina.

Vraćanje zajedničke kulturne i diplomatske baštine do sada nije bilo u središtu sukcesijskih pregovora koja su se koncentrirala na materijalnu imovinu, nekretnine i finansijska sredstva, a očekuje se da će povratak te baštine duže trajati, što pokazuju slični slučajevi prilikom raspada država.

Slovenačka predstavnica za sukcesiju kao sledeći korak Ljubljane očekuje posetu njihovih eksperata Srbiji radi verifikacije predanog popisa.

Ona je optimista jer je, dodaje, uspešno već podeljen najveći deo umetničkih slika i skulptura koji su se nalazili u diplomatsko-konzularnim predstavništvima nekadašnje SFRJ po svetu. I Slovenija je u tom procesu dobila natrag dela svojih autora.

Tanjug

Povezani članci

vesti 7412145094225282852

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item