Romeo: Mirdita Julija: Dobar dan

„Neprijatelj je tvoje ime, ne ti...“, kaže Julija (Jovana Gavrilović). Nedugo zatim čuje se kako Romeo (Alban Ukaj) ubedljivo izgovara: „Š...

„Neprijatelj je tvoje ime, ne ti...“, kaže Julija (Jovana Gavrilović). Nedugo zatim čuje se kako Romeo (Alban Ukaj) ubedljivo izgovara: „Šta ljubav može, ona to i sme...“
Jovana Gavrilović (Julija) i Alban Ukaj (Romeo)
Teče proba jedne od scena predstave „Romeo i Julija“ u režiji Mikija Manojlovića u „Radionici integracije“ koja je sa „Qendra multimedia“ iz Prištine producent projekta. Govoreći o predstavi i liku Julije, mlada, darovita Jovana Gavrilović kaže:
 
- Ponesena sam ovim radom, postavkom, Šekspirom, naravno. Bit ove priče nije u Juliji i Romeu, u dvoje mladih čija se ljubav sudara sa preprekama, suština je u ljubavi i mržnji. Ljudi i vole i mrze, a i jedno i drugo nosi konsekvence. Možda je mržnja, kao i ljubav, iskonsko osećanje koje ne možeš zabranjivati, uglavnom ne možeš ni birati, ali možeš osvestiti, na neki način kontrolisati. A kad nekontrolišeš mržnju, kad ne ovladavaš njome, onda više nisi čovek, onda si nešto drugo.
 
Anita Mančić
Predstava je koncipirana tako da je publika sa dve strane, igra se dvojezično, odnosno replike se smenjuju na srpskom i albanskom. Govoreći o ovoj postavci i svom liku, Ukaj je rekao:
 
- Jedno od ključnih pitanja kojim se bavimo jeste da li je moguća ljubav. Ja mislim da jeste.
 
Na rediteljev znak kreće scena u kojoj su Romeo i Merkucio, u izvrsnom izvođenju Gorana Jevtića koji kroz replike menja jezik sa neverovatnom ležernošću čineći njihovu razumljivost potpuno prirodnom.
 
Jednu od uloga Parisa tumači Nikola Rakočević koji govoreći o svojoj ulozi i predstavi napominje:
 
- Dvojezičnost zapravo radi za predstavu. Ovaj vrhunski Šekspirov komad je delo kroz koje ova predstava govori o stvarima koje nas se tiču. A Paris je sporedni lik, ali kroz koji se razbija matrica egocentrizma, ovoga puta u patnji. Jer, on pokazuje da postoji još neko ko pati, ko je neostvaren.
 
Uliks Fehmiu
Ulogu sveštenika tumači Uliks Fehmiu koji napominje da je proces rada bio više nego dobar, ističe da će najvažniju reč u čitavoj priči imati publika i napominje:
 
- U ovoj predstavi velikim delom bavili smo se preispitivanjem, vivisekcijom mržnje. A s druge strane, mržnje je - šta?...
 
Film
Premijera „Romea i Julije“ u Beogradu je 5. maja, a u Prištini 15. maja. Tokom rada na predstavi sniman je i dokumentarni film koji će kasnije biti prikazan.
Miki Manojlović napominje da je projektu, uz Ministarstvo kulture, pomoć pružila i Komisija EU, kao i dva fonda za otvoreno društvo, Srbije i Kosova. Predstava će se, kaže, igrati u blokovima (zbog glumaca iz dve sredine, kao i Uliksa Fehmiua koji živi u SAD), a imaće priliku da je vidi publika u zemljama regiona i drugim evropskim gradovima.
 
Dvojezično: Nataša Tapušković i Edona Rešitaj
Glumačku ekipu čine Mensur Safćiju, Nikola Rakočević, Armend Ismajli, Nebojša Glogovac, Alban Ukaj, Goran Jevtić, Armend Baloku, Faris Beriša, Uliks Fehmiu, Edona Reshitaj, Nataša Tapušković, Milica Janevski (u alternaciji sa Jovanom Gavrilović), Anita Mančić i Arta Selimi. Dramaturg je Olga Dimitrijević, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Zora Mojsilović Popović, a koreograf Sonja Vukićević.

Povezani članci

vesti 356259214402332420

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item