"Pričaj Lilit"

Iz štampe je ovih dana izašla nova zbirka poezije autorice Nermine Omerbegović iz Sarajeva pod naslovom “Pričaj Lilit”, koja će javnosti...

Iz štampe je ovih dana izašla nova zbirka poezije autorice Nermine Omerbegović iz Sarajeva pod naslovom “Pričaj Lilit”, koja će javnosti biti predstavljena krajem maja.

Već i sam naslov “Pričaj Lilit”, kao svojevrsni (auto) referencijalni okvir zbirke, nudi nekoliko interpretativnih ključeva. Prvi je aktualizacija motiva Lilit iz kabalističke predaje i biblijsko predanje njezine veze s Adamom, navodi se u recenziji knjige Tina Lemaca.

Mit o Lilit aktualiziran je u prvim pjesmama zbirke i doveden u vezu s biblijskom topikom i mitologematikom (Oprosti Lilit, Eva/Hava, Adam/Adem, Zmija, Jabuka).

U poigravanju navedenim motivima autorica subjekt preuzima glas svakog od navedenih entiteta čime svoj diskurs čini bitno intimističkim i ispovjednim. Opuštena protočnost stihova gotovo ležerne, razgovorne intonacije osnove su na kojima će se izgraditi cijelo poetsko tkivo knjige.

Među feminističkim toposima izražena je fragmentarizacija koja se najviše ističe u formalnom i sadržajnom izgledu poetske sintakse. Dihotomija privatno-javno vezana je i za biografski kontekst autoričinog pjesništva i često neprikriveni autorski glas koji izranja iz tektonskih slojeva tekstualnog subjektova identiteta.

On se primarno artikulira navedenim biblijskim mitom, potom tanano izbija duž sintagmatsko-paradigmatske osi Teksta i Svijeta zbirke i konkretizira se u završnim pjesmama (Biti seksi u Bosni, Kafanska gerila, Pjesnikinja iz BiH, Moje naslijeđe).

– Nedvojbeno otkrivanje autorskog glasa postavlja znak približne jednakosti Teksta i Svijeta… Završni, erotski motivi koji su eksplicitno ili implicitno prisutni u brojnim pjesmama, dodaju još jedan bod njima uz nužnu i već spominjanu napomenu o genetskoj vezi s pjesništvom sunarodnjakinje Bisere Alikadić i postojanju autentičnog ženskog erotskog glasa u mizoginoj i romantički orijentaliziranoj bh. književnosti – ističe se u recenziji.

Svi navedeni bodovi dani paparazzima otkrivaju još jednu dimenziju ove knjige, a to je smjelo i lucidno povezivanje poezije i trača.

Mit kojim počinje knjiga davno je proglašen tračem (femé: glasina) kako bi se otvorio prostor razvoju filozofije i tragedije u staroj Grčkoj.

BHRT

Povezani članci

vesti 3439941563866379488

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item