Pobuna kulturnjaka: Vesna Kusin je cinična, a Berislav Šipuš ne priznaje odgovornost u aferi Zlatar

Hrvatski sustav financiranja kulture je kolabirao, a javnost je tiho promatrala urušavanje.  Nakon što je zagrebačka Gradska skupšti...

Hrvatski sustav financiranja kulture je kolabirao, a javnost je tiho promatrala urušavanje. 

Nakon što je zagrebačka Gradska skupština prošli petak odbacila prijedlog HSLS-a i HSS-a kojim su tražili izdvajanje ureda za kulturu iz trenutačno zajedničkog Ureda za obrazovanje, kulturu i šport, redateljica Snježana Banović koja je preko Inicijative 555+ prikupila gotovo 900 potpisnika za izdvajanje kulture u zasebni gradski ured, govori za Večernji list.     

Kultura nije sluškinja     

– Učinili smo sve što smo mogli, vidljivo je da one političke opcije koje su bile protiv o kulturi razmišljaju kao o sluškinji svojih politikantskih ambicija te im njezina autonomija i demokratizacija ne znači ništa. Vidljivo je i da su oni najglasniji potpuno nesvjesni važnosti koju kultura može imati u društvu te da ne barataju bazičnim znanjima iz područja o kojem govore sa skupštinske govornice. Provincijalizam koji pokazuju nedostojan je položaja zastupnika u parlamentu grada koji pretendira biti prijestolnica kulture. Jasno je da je pod svaku cijenu potrebno očuvati status quo kojim se danas upravlja resorom, a koji je rezultat dugogodišnjeg divljanja Bandićeva kadra u Uredu za obrazovanje kulturu i sport – kaže Banović.  

Dio slušatelja sjednice Gradske skupštine osupnule su riječi zamjenice gradonačelnika Vesne Kusin koja je rekla da odvojene urede za kulturu u EU ima samo šest glavnih gradova te da bi, u slučaju izdvajanja, svi prigovarali da su dobili premalo novca, pogotovo danas kad ga nema.       

– Posve je nedostojno da osoba koja kani voditi Zagreb javno izgovori takve objede na račun nekoliko stotina građana od kojih su mnogi njezini kolege i suradnici. Po autoritarnom hedonizmu koji ispoljava vidi se da će joj polje djelovanja biti usmjereno na bahatost i cinizam, a polje odgovornosti na uski pogled iz remetinečkog zatvora. Ovakav način javne komunikacije u kojoj je podcjenjivanje protivnika jedini program nedopustiv je u demokratskom društvu – oštro će Banović, koja najavljuje da neće odustati.     

– Vjerujem da će istrage koje su u tijeku obuhvatiti i resor gradske kulture, koja je odveć dugo u klijentelističkim raljama. Inicijativa 555+ ide dalje, oblici djelovanja će se proširiti, izdvajanje Ureda samo je jedan od ciljeva – kaže Banović.  

Prošli je tjedan bio iznimno buran za zagrebačku i nacionalnu kulturu jer je resorno ministarstvo ostalo i bez ministrice Andree Zlatar Violić koja je dala ostavku nakon nalaza državne revizije. Podizanje novca sa službenih kartica koje je naknadno vratila bilo je presudno da mandat ne završi do kraja. Novi ministar još nije imenovan iako se nagađa da će to biti njezin zamjenik Berislav Šipuš.        
Problemi pod tepihom     

– Javnost može samo svjedočiti urušavanju sustava jer on je naime – već kolabirao. I to na štetu te iste javnosti, a na korist pojedinaca koji su ga uništili svojim temeljitim djelovanjem iznutra. Berislav Šipuš slovi za budućeg ministra kulture, a po izjavama koje daje u medijima, očito nije svjestan svoje odgovornosti u cijeloj aferi. I opet se problem stavlja pod tepih, a stvari rješavaju politički, odnosno stranački, da ne kažem – interesno. Bez obzira na skorašnji kraj mandata ove administracije, bilo bi nužno odmah započeti rad na radikalnim promjenama u sustavu financiranja i odlučivanja te obvezno zaustaviti štetne prijedloge zakona. S planiranjem je zasad gotovo, tu nema mjesta iluzijama – kaže Snježana Banović.

Zajedno s Nevenom Frangešom, Vladimirom Kranjčevićem, Tihomirom Milovcem i Paolom Sfecijem članica je Savjeta za kulturu predsjednika Skupštine Darinka Kosora te su potpisali izjavu da su inicijativu za zasebni ured za kulturu pokrenuli prije godinu dana, a to je bilo i jedno od predizbornih obećanja Milana Bandića.     

'U kulturi vlada nered, tražimo poseban ured, kako je i obećano'

Inicijativa 555+ nije pokrenuta protiv ikoga nego za zasebni Ured za kulturu

S obzirom na pojedine izjave vezane uz Inicijativu 555+ za izdvajanje Ureda za kulturu iz Ureda za obrazovanje, sport i kulturu, ovim putem kao Savjet za kulturu Predsjednika Gradske Skupštine Grada Zagreba želimo istaknuti slijedeće:

1. Ova inicijativa nije pokrenuta PROTIV bilo koga, nego isključivo ZA zasebni Ured za kulturu, kao jedino logično i najbolje riješenje za upravljanje kulturom u Gradu Zagrebu. Ona je isključivo strateške, a ne dnevnopolitičke prirode te odbijamo sve insinuacije da se njome željelo ostvariti određene zakulisne ciljeve. 

2. Inicijativa je pokrenuta više od godinu dana prije nego što su se aktualni gradonačelnik, a potom i pročelnik Ureda za obrazovanje, sport i kulturu, našli u sadašnjoj situaciji te ne smatramo da ju je trebalo zaustaviti zbog novonastalih okolnosti jer se ovakve strateške odluke donose većinom glasova u Skupštini. U tom smislu nije došlo do nikakvih promjena i odnosi u Skupštini i dalje u cijelosti odražavaju rezultate prethodnih izbora.

3. Inicijativu je podržalo gotovo 900 umjetnika i kulturnih djelatnika sa svih strana političkog spektra, odnosno glasača svih stranaka i nezavisnih lista koje su zastupljene u Gradskoj skupštini.

4. Potpuna je neistina da se unutar Savjeta kadroviralo, nudilo ljudima mjesto pročelnika ili pozivalo ljude da se kandidiraju za pročelnika budućeg ureda. Svakome tko imalo poznaje proceduru potpuno je jasno da pročelnike ureda ne bira gradska Skupština, a naročito ne neformalni savjet Predsjednika Gradske Skupštine. Imenovanje pročelnika je u ingerenciji Gradonačelnika Grada Zagreba, odnosno - u sadašnjoj situaciji - osobe koju je Gradonačelnik ovlastio da u njegovo ime upravlja gradom. Napominjemo i to da je gradonačelnik Grada Zagreba, g. Milan Bandić, u svojoj predizbornoj kampanji spominjao zasebni ured za kulturu kao jedno od svojih predizbornih obećanja.

Nadamo se da će se u najskorije vrijeme situacija u gradu rasčistiti te da će se napokon započeti razgovarati o brojnim problemima u našem resoru, bez politikantstva i stvaranja nepotrebnih sukoba oko pitanja koja nemaju veze s politikom, nego isključivo s kulturom. Uvjereni smo da će se ova tema uskoro ponovno aktualizirati te doći na dnevni red Skupštine jer Grad Zagreb treba i zaslužuje zaseban Ured za kulturu.

Snježana Banović
Neven Frangeš
Vladimir Kranjčević
Tihomir Milovac
Paolo Sfeci

Večernji list

Povezani članci

vesti 4049116184607859648

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item