Odbrojavanje do prodaje Avala filma

Zbog najavljene aukcijske prodaje Avala filma zakazane za 22. april, ekipa nagrađivanog dokumentarnog filma "Cinema Komunisto"...

Zbog najavljene aukcijske prodaje Avala filma zakazane za 22. april, ekipa nagrađivanog dokumentarnog filma "Cinema Komunisto" Mile Turajlić pokrenula je kampanju "Grad izgubljenih filmova", kojom zahtevaju da katalog tog preduzeća ne bude prodat, već nacionalizovan i dat na raspolaganje Jugoslovenskoj Kinoteci. Oni će narednih deset dana, na internet portalu cinemakomunisto.com, podsećati na kultne filmove Avala filma i voditi posetioce "u poslednji obilazak Filmskog grada u Košutnjaku".

"Uprkos mnogobrojnim pokušajima, srpska filmska javnost nije uspela u naporima da kod Vlade Srbije izlobira da kupac Avala filma mora ispuniti uslov nastavka filmske delatnosti. Filmski katalog Avala filma (1947-1992) koji je takođe uključen u prodaju, broji preko 200 igranih i 400 dokumentarnih filmova, pobednike festivala u Kanu, Berlinu i Veneciji", navodi se u saopštenju.

Kako kažu filmski umetnici, imajući u vidu da je Avala film producirao skoro polovinu jugoslovenskih filmova, ovakav potez znači da će značajan deo naše filmske baštine dopasti u privatne ruke, a oni su zbog toga pokrenuli i peticiju, koja se može potpisati ovde.

***

Jugoslovenska kinoteka traži da se filmski fond "Avala filma" izuzme od unovčavanja, budući da je oglašenom prodajom tog preduzeća obuhvaćena i prodaja producentskih i drugih prava.

Ta prava se odnose na celokupnu produkciju i koprodukciju igranih (dugometražnih i kratkometražnih), dokumentarnih, ekprerimentalnih, animiranih i reklamnih filmova i TV serija.

Kinoteka se poziva na Zakon o kinematografiji i Zakonu o kulturnim dobrima i navodi da je ta institucija od nacionalnog značaja jedna od centralnih ustanova zaštite kulturnih dobara koja obavlja delatnost zaštite tih dobara.

U skladu sa tim, "Jugoslovenska kinoteka traži da se zaštiti filmski fond stečajnog dužnika koji se nalazi u njenom posedu i zakonito joj je predat".

- Ta zaštita izricanjem privremenih mera izuzimanja od unovčavanja filmskog fonda je neophodna, dok se ne ostvare pretpostavke za primenu člana 119. Zakona o kulturnim dobrima koji se odnosi na pravo preče kupovine - navodi v.d. direktora Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović u dokumentu predatom Privrednom sudu u Beogradu.

Po tom članu pravo preče kupovine ima nadležna ustanove zaštite, u ovom slučaju Jugoslovenska kinoteka.

Prodaja "Avala filma", za koje je proglašen bankrot zbog nemogućnosti da izmiruje dospele obaveze, zakazana je za 22. april. Prigovor se može podneti najkasnije deset dana pre tog roka, a stečajni sudija odlučuje da li će ga prihvatiti.

Povezani članci

vesti 7569573386461985648

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item