O ljubavi, prijateljstvu, osamljenosti, nasilju: u Splitu predstavljen Zbornik nagrađenih tekstova za mlade

U središnjem odjelu splitske Gradske knjižnice Marka Marulića predstavljen je Zbornik nagrađenih tekstova Natječaja za najbolji drams...U središnjem odjelu splitske Gradske knjižnice Marka Marulića predstavljen je Zbornik nagrađenih tekstova Natječaja za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu 2012. - 2014.

U zbornik su uvršteni tekstovi Kristine Gavran, Lade Martinac Kralj, Igora Knižeka, Zorana Pongrašića, Branka Ružića i Olje Savičević Ivančević.


U kazalištu i na radiju


Zbornik su predstavile ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Split Marija Tudor u ime ustanove koja organizira festival “Mali Marulić” i izdaje zbornik, te dramaturginja Jelena Kovačić, a s publikom, mahom osnovnoškolcima i njihovim nastavnicima razgovarali su pisci Pongrašić, Ružić i Knižek.

- Izdali smo ovaj zbornik kako bi nagrađeni tekstovi mogli živjeti, odnosno, biti dostupni svima onima koji planiraju repertoar za dječja kazališta. I mi u GKL-u tako radimo, pa upravo spremamo premijeru “Moga prijatelja Mačkodlaka” Olje Savičević Ivančević koji je tiskan u knjizi, a mnogi drugi tekstovi već su postavljeni ili se postavljaju kao radiodrame ili ih teatri uvrštavaju u svoj program.


Stoga ćemo ovaj zbornik poslati u knjižnice i kazališta u zemlji i inozemstvu - kazala je Marija Tudor.


Jelena Kovačić navela je kako su odabrani tekstovi raznoliki, obrađuju brojne teme koje se tiču mladih i to bez uljepšavanja - govore o ljubavi, prijateljstvu, ali i o usamljenosti i nasilju.

Dječjoj publici, među kojima se našlo i više njih koji sami pišu pa i osvajaju nagrade, gostujući su autori odali poneku tajnu zanata i ispričali što ih uopće navodi na književno stvaranje.

J. Parić, Slobodna Dalmacija

Povezani članci

vesti 2008639848789134309

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item