Oтказани балети, Народно позориште оптужуjе Mинистарство културе

Народно позориште у Београду отказало jе две балетске представе - "Слику Дориjана Греjа" за синоћ и "Жизелу" за дана...

Народно позориште у Београду отказало jе две балетске представе - "Слику Дориjана Греjа" за синоћ и "Жизелу" за данас, 7. априла, а управа националног театра саопштила jе да jе за то одговорно Mинистарство културе.

"Народно позориште са жаљењем обавештава ширу jавност, своjу публику, запослене у кући и хонорарне сараднике, да jе због немара, нерада и незаитересованости ресорног Mинистарства културе и информисања, приморано да отакже две балетске представе", наводи се у саопштењу.

Kако се додаjе, "иако jе репертоаром, обавезама и наjзад календарски Народно позориште увелико ушло у други квартал текуће године, до данас, значи више од три месеца, Mинистарство културе ниjе нашло за сходно да са овом своjом наjвећом и наjсложениjом институциjом потпише годишњи уговор о финансирању, без коjег jе немогуће пренети у буџету опредељена средства за рад куће".

"И поред тога што jе позориште све своjе претходне правно-финансиjске обавезе благовремено обавило, сву потребну документациjу на време доставило, више пута ургирало и наjављивало могуће проблеме у делатности, до данашњег дана било каква реакциjа из Mинистарства jе изостала".

"Наjзад, с обзиром да се ради о идентичноj ситуациjи у коjоj се позориште налазило и прошле године, поставља се озбиљно питање компетентности или лоше намере Mинистарства према публици, запосленима и надасве хонорарним сарадницима Народног позоришта, коjима jе овим чином не само онемогућено право на рад и зараду, него и угрожена основна егзистенциjа", наводи се у саопштењу.

Народно позориште истиче да ће са своjе стране "учинити све што може и што чини од почетка текуће године, како би сачувало репертоар у наjављеном облику, користећи сопствене приходе и друге доступне финансиjске изворе".

"Kористимо прилику да се верноj публици захвалимо на разумевању и подршци а сарадницима на стрпљењу и исказаноj верности своjоj кући и своjоj уметности", додаjе се на краjу саопштења.

Танјуг

Povezani članci

vesti 1928471913521645146

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item