Noć muzeja u 47 gradova Srbije

Nacionalna manifestacija Noć muzeja biće organizovana 16. maja u 47 gradova Srbije, a u Beogradu programi će biti priredjeni na 72 lokac...

Nacionalna manifestacija Noć muzeja biće organizovana 16. maja u 47 gradova Srbije, a u Beogradu programi će biti priredjeni na 72 lokacije, najavili su u sredu organizatori.

Prvi put ove godine Noć muzeja organizovaće ustanove u Kosovskoj Mitrovici, Senjskom Rudniku, Vlasotincu, Negotinu i Zvečanu, rečeno je na konferenciji za novinare.

Osnivač Noći muzeja Ana Jovanović rekla je da je ovogodišnji partner manifestacije Austrija, koja će u beogradskom klubu Akademija organizovati program umetničke grupe "Muzej za jedan dan".

Jovanović je rekla da je priprema programa za predstojeću manifestaciju počela pre pet meseci.

Prema njenim rečima, u Beogradu će biti organizovana dečija tura na 15 lokacija, kao i dečji paviljon u "Cvijeti Zuzorić" na Kalemegdanu, a ti programi imaće interaktivni karakter.

Za Noć muzeja u Beogradu će biti otvorena Doktorova kula, prva psihijatrijska bolnica na Balkanu, kao i još neki manje poznati prostori sa zanimljivom istorijom.

Koordinator Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici Ester Milentijević rekla je da će u galeriji te ustanove biti organizovana izložba profesora i predavača i kratke radionice za posetioce.

Biće organizovane i izložbe studenata završnih godina vajarstva, slikarstva, grafike i grafičkog dizajna, dok će programe za Noć muzeja imati i muzej u Kosovskoj Mitrovici, Kulturni centar u Zvečanu i Arhitektonski fakultet, rekla je Milentijević.

Prošle godine Noć muzeja bila je odložena zbog poplava u Obrenovcu, a u tom gradu ove godine program će organizovati biblioteka "Vlada Aksentijević" u "pozajmljenom" prostoru, jer za desetak dana počinju radovi na obnovi zdanja oštećenog u toj nepogodi.

Kako su organizatori najavili, ove godine Noć muzeja biće organizovana u terminu od 17.00 do 01.00 čas iza ponoći, pod sloganom Otvori oči u noći.

Beta

Povezani članci

vesti 7263633030462585919

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item