Međunarodni dan dečje knjige 2. april

Medjunarodni dan knjige za decu, uveden pre skoro pola veka u cilju promocije dečje književnost i čitanja kako bi se skrenula pažnja ja...


Medjunarodni dan knjige za decu, uveden pre skoro pola veka u cilju promocije dečje književnost i čitanja kako bi se skrenula pažnja javnosti na potrebe najmladjih čitalaca širom Srbije, biće obeležen 2. aprila.

U svetu se obeležava od 1967. godine na dan kada je pre tačno 210 godina rodjen Hans Kristijan Andersen, danski književnik, tvorac "Male Sirene", "Ružnog Pačeta" i brojnih drugih blistavih bajki bez kojih odrastanje nije moguće zamisliti.

Centralna manifestacija u Beogradu, sa koje se deci šalje poruka o magiji književnog nadahnuća i važnosti razvijanja ljubavi prema pisanoj reči, biće održana u Biblioteci grada u Dečjem odeljenju "Čika Jova Zmaj" u Hilandarskoj ulici, gde će pobednicima biti uručene nagrade za najbolje radove na temu "(Ne)Čitaje moj dnevnik", rekli su Beti predstavnici Dečjeg odeljenja.

Beogradsko Dečje odeljenje osnovano je iste 1931. godine kada je otvorena i moderna gradska Biblioteka. Najstarija knjiga za decu, u fondu od više od 60.000 naslova koje poseduje, iz 1878. je godine "Dani odmora. Darak dobroj deci od čika Steve" Stevana Popovića, u izdanju Srpske knjižare Braće M. Popović u Novom Sadu. Najstarije strano izdanje je iz 1921. "Tartaren Taraskonac" Alfonsa Dodea.

U Srbiji je u cilju promovisanja dečje književnosti 1997. godine uvedena nagrada "Dositejevo pero" na osnovu konvencije Ujedinjenih nacija o pravima deteta da najmladji u ime vršnjaka izraze sud o onome što je za njih napisano.

To je nagrada o kojoj odlučuje žiri od više stotina dece beogradskih osnovnih škola, a medju dobitnicima bili su i Ljubivoje Ršumović, Gradimir Stojković, Uroš Petrović, Silvija Otašević, Igor Kolarov i Jasminka Petrović.

Vlada Švedske u cilju promocije dečje književnosti dodeljuje medjunarodnu nagradu "Astrid Lindgren" u čast autorke "Pipi Duga Čarapa", vrednu pola miliona evra.


Beta

Povezani članci

strip 7581021379281912801

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item