Marko Tomaš je ovogodišnji laureat nagrade Farah Tahirbegović

Mostarski pisac, pjesnik i novinar Marko Tomaš dobitnik je ovogodišnje nagrade Fondacije Farah Tahirbegović.  Njegov izbor potvrdio ...

Mostarski pisac, pjesnik i novinar Marko Tomaš dobitnik je ovogodišnje nagrade Fondacije Farah Tahirbegović. 

Njegov izbor potvrdio je Upravni odbor Fondacije, na prijedlog ovogodišnjeg selektora Ahmeda Burića. Dodjela nagrade upriličena je danas u Mostaru u OKC Abrašević. 

Marko Tomaš je rođen u Ljubljani 1978. godine. Osnovnu školu je pohađao u Mostaru i Kljajićevu, a gimnaziju je završio u Somboru.

Novinske tekstove objavljivao u BH Danima, Glasu Istre i Feral tribuneu. Jedan je od pokretača i urednika časopisa Kolaps i pripadajuće biblioteke. Vodio je kultnu splitsku knjižaru UTOPIA. Novinar je internetskog portala zurnal.ba. Piše kolumne za Urban magazin iz Sarajeva. Poeziju i prozu objavljivao u bosanskohercegovačkoj, hrvatskoj i srpskoj periodici.Pjesme su mu prevođene na talijanski, poljski, njemački i engleski jezik. Živio je, studirao i radio u Sarajevu, Zagrebu i Splitu. Trenutno živi i radi u Mostaru.

Bibliografija Marka Tomaša:
“L’ Amore Al primo Binocolo”, s Nedimom Ćišićem, Mehmedom Begićem i Veselinom Gatalom, L’ Obliquo, Brescia, 2000.

“Tri puta tridest i tri jednako” s Nedimom Ćišićem i Mehmedom Begićem, Alternativni institut, Mostar, 2000.
“S rukama pod glavom”, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2002.
“Mama, ja sam uspješan”, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2004.
“Život je šala”, Naklada Mlinarec & Plavić, Zagreb, 2005.
“Marko Tomaš i druge pjesme”, naklada ZORO, Sarajevo/Zagreb, 2007.
“Zbogom, fašisti”, buybook, Sarajevo, 2009.
“Ponoćni razgovori”, s Mehmedom Begićem, Vijeće mladih Grada Mostara, 2012.
"Bulevar narodne revolucije", Algoritam, Zagreb, 2013.
"Varanje smrti - izabrane pjesme", LOM, Beograd, 2014. 
"Ivica Osim - Utakmice života, biografija", Vrijeme, Zenica, 2014.
„Odrastanje melanholije“ – kolekcija pjesama i priča, Kontrast, Beograd, 2014.
„Crni molitvenik“, LOM, Beograd/ Algoritam, Zagreb, 2015.

U znak sjećanja na Farah
Nagrada Farah Tahirbegović dodjeljuje se u znak sjećanja na ovu mladu ženu koja je ostavila dubok trag u kulturnom životu Sarajeva. Farah Tahirbegović je bila spisateljica, urednica, izvršna urednica knjižare Buybook u Sarajevu i muzičarka. Rođena je 6. aprila 1973. godine, studirala socijalni rad u Ljubljani, a diplomirala na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, Odsjek za teatrologiju i bibliotekarstvo. Pripadala je generaciji onih mladih umjetnika koji grade mostove i šire granice suradnje i razumijevanja među umjetnicima i djelatnicima u kulturi nakon teških ratnih vremena. Umrla je 2. juna 2006. godine nakon kratke i teške bolesti. Fondaciju Farah Tahirbegović osnovali su prijatelji i poštovatelji mlade umjetnice s ciljem očuvanja sjećanja na talent koji je posjedovala Farah. Fondacija svake godine dodijeli nagradu mladom/j umjetniku/umjetnici iz različitih domena.  

Podsjećamo na dosadašnje dobitnike nagrade:
- 2007. Ferida Duraković, spisateljica, predsjednica Upravnog odbora Fondacije, izabrala je Lamiju Begagić, spisateljicu i urednicu  iz Zenice, kao prvu dobitnicu Nagrade Farah Tahirbegović

- 2008. godine Faruk Šehić, pisac i novinar, izabrao je Damira Avdića Grahu, alternativnog muzičara i pisca iz Tuzle, kao drugog dobitnika Nagrade.

- 2009. godine Tim Clancy, putopisac i istraživač prirodnih ljepota BiH, izabrao je Enesa Škrgu iz Travnika, svestranog umjetnika i kustosa Rodne kuće Ive Andrića, za trećeg dobitnika Nagrade.

- 2010. godine reditelj i pisac Namik Kabil izabrao je Hanu Stojić iz Sarajeva, prevoditeljicu i koordinatoricu istočnoevropskog Projekta Traduki koji posebno podržava mlade  pisce i književne  prevoditelje Jugoistočne Evrope, za četvrtu dobitnicu nagrade.

- 2011. godine Mirjana Evtov, prevoditeljica i aktivistica, izabrala je kolektiv Festivala Pravo ljudski iz Sarajeva, međunarodnog alternativnog filmskog festivala koji se bavi ljudskim pravima i mladim autorima, kao pete dobitnike nagrade.

- 2012. godine Adisa Bašić, pjesnikinja, novinarka i asistentica na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, izabrala je Adija Hasanbašića iz Sarajeva, psihologa i aktivistu u oblasti mentalnog zdravlja, autora radioemisija o ludilu i stigmi, za šestog dobitnika nagrade

- 2013. godine Vesna Andree Zaimović, etnomuzikologinja i urednica na Radiosarajevo.ba, izabrala je hor Bel canto iz Zenice, koji su bili do tada jedini a capella hor u BiH, a uz to su njegovi članovi bili iz svih dijelova BiH, za sedmog  dobitnika nagrade. 

- 2014. godine Faruk Šehić, pisac i novinar, odabrao je Dženata Drekovića, fotografa i aktivistu porijeklom iz Sandžaka, socijalno angažiranog i politički svjesnog mladog umjetnika, za osmog dobitnika nagrade.

Čestitamo Marku Tomašu na priznanju!  

Radiosarajevo.ba

Povezani članci

vesti 3670027367624596724

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item