Преминула Весна Ињац Mалбаша

Чланица Националног савета за културу, стручњак за библиотекарство Весна Ињац Mалбаша преминула jе у петак 3. априла, саопштено jе из НС...

Чланица Националног савета за културу, стручњак за библиотекарство Весна Ињац Mалбаша преминула jе у петак 3. априла, саопштено jе из НСK.

Весна Ињац jе у великом делу свог радног века била везана за Народну библиотеку у коjоj jе, у периоду од 2004. до 2012. била заменик управника и руководилац Сектора за програме и проjекте. 

Била jе и члан Националне комисиjе за информациjе и документациjу при Институту за стандардизациjу Србиjе, потпредседник Библиотекарског друштва Србиjе, председник Националног комитета Србиjе за Унесков програм "Памћење света“, члан Kоординационе групе проjекта "Eвропска библиотека“, jедан од координатора за проjекат "Светска дигитална библиотека“, jедан од координатора проjекта "Дигитална библиотека НБС“ и jедан од оснивача НВO Библиотека Плус. 

За своjу обимну библиотекарску делатност Весна Ињац jе добила награде "Ђура Даничић“ Заjеднице матичних библиотека Србиjе и Повеље БДС за допринос развоjу и унапређењу библиотекарства.

Поред овога, Весна Ињац била jе преводилац више од двадесет књига са француског jезика, и члан Удружења књижевних преводилаца Србиjе.

Усавршавала се у иностранству, била jе члан редакциjа часописа, обjављивала стручне монографиjе и чланке из области библиотекарства и информационих наука у домаћим и иностраним стручним часописима.
У последње време била jе запослена у Народноj Библиотеци Србиjе као библиотекар саветник.

Весна Ињац Mалбаша била jе члан Националног савета за културу Републике Србиjе и његов потпредседник од 2011. до 2014. године. 

У тешким околностима, у коjима jе први сазив Националног савета радио, па и наставља да ради, у околностима када закон ниjе у довољноj мери дефинисао ни оквире надлежности овог тела нити услове у коjима оно треба да извршава своjе законске обавезе, Весна Ињац Mалбаша jе своjим радним еланом, своjом стручношћу, вредноћом и несебичним ангажовањем, на свим пословима коjима се ово тело бавило, у наjвећоj мери допринела формирању идентитета Националног савета за културу и jачању његовог утицаjа.

Весна Ињац Mалбаша била jе особа коjу су красиле стручност, честитост и принципиjелност. Њеним одласком Национални савет за културу, као и укупна култура Србиjе, претрпели су велики губитак, наводи се у саопштењу.

Танјуг

Povezani članci

vesti 259626673725971600

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item