Mинистарство културе: Деjан Савић обмањуjе jавност

Mинистарство културе и информисања саопштило jе данас да оно извршава финансиjске обавезе према Народном позоришту, те да ниjе одговорно...

Mинистарство културе и информисања саопштило jе данас да оно извршава финансиjске обавезе према Народном позоришту, те да ниjе одговорно за отказивање балетских представа, како тврди управа НП, већ да jе кривица на в.д. управнику Деjану Савићу.

Mинистарство jе, како прецизира, "од почетка године до данас Народном позоришту уплатило близу 223 милиона динара за редовну делатност, што jе 27 одсто укупне суме планиране за ове намене на годишњем нивоу". 

"Jавним изношењем нетачних података в.д. управник НП у Београду Деjан Савић жели да прикриjе сопствену одговорност за несавесно пословање и неиспуњење обавеза према запосленима", наводи се у саопштењу.

Mинистарство сматра да jе "прави разлог отказивања две балетске представе искључиво обустава рада балетског ансамбла услед неисплаћених накнада, за шта jе, по свим важећим законским прописима, одговорна управа на чиjем jе челу Деjан Савић".

У саопштењу се подсећа да jе у току редовна законска процедура за избор директора НП, да jе Управни одбор на Jавном конкурсу између девет кандидата изабрао Божидара Ђуровића и да jе Mинистарство таj предлог прихватило и доставило Влади Србиjе на усваjање. 

"Професиониализациjом руководећег кадра доћи ће и до решавања броjних проблема нагомиланих у претходном периоду", закључуjе се у саопштењу.

Савић jе пре недељу дана, на конференциjи за новинаре поводом jедне драмске премиjере, напоменуо да НП, иако jе већ април, jош ниjе потписало уговор о суфинансирању са Mинистарством културе и да живи од сопствених пара.

Jуче jе дошло до отказивања две балетске представе, за синоћ и за вечерас, а управа НП jе саопштила да jе за то одговорно Mинистарство културе "због немара, нерада и незаитересованости".

У том саопштењу се наводи да jе "иако jе репертоаром, обавезама и наjзад календарски НП увелико ушло у други квартал текуће године, до данас (6. априла), значи више од три месеца, Mинистарство културе ниjе нашло за сходно да са овом своjом наjвећом и наjсложениjом институциjом потпише годишњи уговор о финансирању, без коjег jе немогуће пренети у буџету опредељена средства за рад куће".

"И поред тога што jе позориште све своjе претходне правно-финансиjске обавезе благовремено обавило, сву потребну документациjу на време доставило, више пута ургирало и наjављивало могуће проблеме у делатности, до данашњег дана било каква реакциjа из Mинистарства jе изостала".

"Наjзад, с обзиром да се ради о идентичноj ситуациjи у коjоj се позориште налазило и прошле године, поставља се озбиљно питање компетентности или лоше намере Mинистарства према публици, запосленима и надасве хонорарним сарадницима Народног позоришта, коjима jе овим чином не само онемогућено право на рад и зараду, него и угрожена основна егзистенциjа", наводи се у том саопштењу.

Танјуг

Povezani članci

teatar 8347616995064295197

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item