Uzbudljiva premijera „Romea i Julije“: Kolačići posle mržnje

Kolačićima, rukovanjem glumaca sa publikom i gromkim aplauzom sinoć je u Narodnom pozorištu završena predstava koju je po Šekspirovom koma...

Kolačićima, rukovanjem glumaca sa publikom i gromkim aplauzom sinoć je u Narodnom pozorištu završena predstava koju je po Šekspirovom komadu režirao Miki Manojlović.

Milica Janevski kao Julija


Igrana dvojezično, replike su se smenjivale na srpskom i albanskom, predstava se odvijala na dve ukrštene široke staze (u formi slova X) dok je publika sedela sa obe strane i gledala se međusobno, istovremeno posmatrajući scensku igru.
Alban Ukaj u ulozi Romea


Romeo i Julija (Milica Janevski i Alban Ukaj), dvoje mladih i njihova žarka ljubav. Ubrzo sledi scena sukoba dve familije; arsenal psovki i kletvi koje se na oba jezika sve žešće izgovaraju, strašnije odzvanjaju... širi se mržnja sve više, a sve je počelo od toga da li se u pozdravu kaže “dobar dan” ili “mirdita”. Kraj predstave obeležilo je obraćanje Anite Mančić (dadilja) i poziv na rukovanje, srdačnost i dobru volju, a glumci su pružajući ruke i deleći kolačiće kročili među publiku.

- Naša stvarnost bolno dokazuje da način na koji se poigrava sa našim sudbinama konkuriše Šekspiru, čak ga nadjačava, samo nema takvu genijalnu umetničku boju. Snažan je utisak ove predstave da je umetnost u susretu i ljubavi koja je iz tog susreta zračila prema publici, a izvanredni glumci su inicijacija dobre volje. Politički ton je snažno sve obeležio - kaže rediteljka Ljiljana Todorović.

Po rečima kritičara Ivana Medenice, značaj ovog projekta je nesporan.

- Posebnost ovog projekta je veličina teksta i značaj autorske ekipe na čelu sa Mikijem Manojlovićem, kao i sam koncept koji se iscrpljuje u tekstu sasvim primerenom jezičkom višeglasju, nesporazumima iz kojih svi drugi proizlaze - navodi Medenica. U predstavi je uživao i Nenad Šegvić, čelnik prestižnog pozorišnog festivala u Rijeci.

- Veoma dobro. Hrabro. Vrlo zanimljivo. Čudesni glumci. Uzbudljivo preispitivanje mržnje - ističe Šegvić.

Kad mogu Srbi i Albanci...: Ministar Ivan Tasovac i odlazeći v.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić često nisu na istim talasnim dužinama, ali su se sinoć pre premijere zagrlili...
Glumačku ekipu čine: Mensur Safćiju, Nikola Rakočević, Armend Ismajli, Nebojša Glogovac, Alban Ukaj, Goran Jevtić, Armend Baloku, Faris Beriša, Uliks Fehmiu, Edona Reshitaj, Nataša Tapušković, Milica Janevski, Anita Mančić i Arta Selimi.
Dramaturg je Olga Dimitrijević, scenograf Branko Hojnik, kostimograf Zora Mojsilović Popović, a koreograf Sonja Vukićević.
Kompozitor je Vladimir Pejković, a muzičari su kompozicije izvodili uživo tokom predstave.

Političari i glumci u publici

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi sa suprugom
Među prisutnima u sali bili su Ružica Đinđić, ministri Kori Udovički, Zorana Mihajlović, Srđan Verbić, Ivan Tasovac, šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport, ambasador SAD Majkl Kirbi, ambasador Albanije Iljir Bočka, ambasadorka Francuske Kristin Moro, glumci Rada Đuričin, Branko Cvejić, Vojin Ćetković, Sloboda Mićalović, Vesna Čipčić i mnogi drugi.

Blic

Povezani članci

vesti 4403650735070847096

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item