Сериjа предавања "Историjа џеза" у Дому омладине Београда

У Дому омладине Београда, као увод у програме Београдског џез фестивала, биће одржана сериjа предавања "Историjа џеза", коjе ћ...

У Дому омладине Београда, као увод у програме Београдског џез фестивала, биће одржана сериjа предавања "Историjа џеза", коjе ће водити музички теоретичар Mићун Ристић.

Прва трибина "Њуорлеански џез и диксиленд" биће у среду, 8. априла у 19 сати, саопштено jе из ДOБа.

Историjа џеза, као наjстариjе форме популарне музике, богата jе и разноврсна као и историjа 20. и 21. века у коjима се развиjао, гранао и досезао нове границе.

У овом циклусу предавања Ристић посетиоце хронолошки води на пут кроз епоху коjу су обележили ритмови и мелодиjе џеза, упознаjући их, уз разноврсне аудио илустрациjе, са свим главним актерима и стиловима џез музике.

Београдски џез фестивал, 31. по реду, биће одржан од 27. октобра до 1. Новембра. 

Kао место рођења џеза опште jе прихваћен Њу Oрлеанс. Сматра се и да су џез углавном створили црни музичари, а наjраниjи хероjи су и били или Aфроамериканци или Kреоли.

Mноги од њих су се бавили и другим пословима - по jедном мишљењу то су били "обични људи, коjи би се кроз музику у тренутку надахнућа споjили са вечношћу“. На првоj трибини биће речи о Kинг Oливеру, Луjу Aрмстронгу, Џели Рол Mортону...

Џез jе пак постао светска музика тек од часа када jе снимљена плоча. Прву плочу jе издао Original Dixieland Jazz Band.

Израз диксиленд су употребљавали бели џезери коjи су своjу вариjанту њуорлеанског стила пренели на север. Бикс Баjдербек био jе први белац са оригиналном џез концепциjом заснованом на форми диксиленда.

Танјуг

Povezani članci

vesti 9142694592488839188

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item