Internacionalni džez festival Nišvil: Komisija po meri Tasovca, a ne Srbije

Internacionalni džez festival Nišvil (Nišville) "izrazio je čuđenje" zbog toga što je na aktuelnom konkursu za savremeno stvar...

Internacionalni džez festival Nišvil (Nišville) "izrazio je čuđenje" zbog toga što je na aktuelnom konkursu za savremeno stvaralaštvo, koji je nedavno raspisalo Ministarstvo kulture, promenjen sastav svih komisija izuzev Komisije za oblast muzike. Jedino ona ima potpuno isti sastav kao prošle godine iako su Nišvil, drugi učesnici konkursa i deo građana Srbije izneli ozbiljne primedbe na njeno odlučivanje.

- Ova petočlana Komisija i njeni rezultati su očigledno baš po meri ministra Ivana Tasovca. Četiri petine Komisije čine ljudi iz Beograda, te bi se mogli očekivati slični rezultati kao na prošlogodišnjem konkursu, kada je 62 odsto sredstava ostalo u Beogradu, dok je, recimo, Niš dobio ponižavajućih dva odsto ukupne sume namenjene za ovu oblast. Na čelu Komisije i dalje je urednica Beogradske filharmonije Asja Radonjić, a jedina članica Komisije koja nije iz Beograda je Marija Adamov, umetnički direktor Novosadskih Muzičkih svečanosti (NOMUS), koja je u svojevrsnom sukobu interesa. Ona je prošle godine glasala da upravo NOMUS, na čijem je čelu, dobije najviše sredstava na konkursu, a deo tog novca posle je "vraćen" Beogradskoj filharmoniji, koja je otvorila ovu novosadsku manifestaciju - kaže Ivan Blagojević, direktor Nišvila.

Podsećajući da Nišvil prošle godine od Ministarstva kulture prvi put nije dobio ni dinar, uz "uvredljivo obrazloženje da se radi o manifestaciji komercijalno-turističkog karaktera", Blagojević pretpostavlja da i ove godine postoji slična mogućnost. On kaže da mu nije namera da prejudicira stvari i vrši pritisak na Komisiju, ali da isto tako organizatori festivala "ne mogu da ćute, sede skrštenih ruku i čekaju novu egzekuciju iz Beograda". Dodaje da je ministar Tasovac, prilikom jedne od retkih poseta Nišu, navodno već nagovestio da Nišvil ni ove godine neće dobiti sredstva na konkursu.

U Nišvilovom timu kritikuju i "nedopustivo i ogromno kašnjenje" u raspisivanju ovogodišnjeg konkursa za savremeno stvaralaštvo. Umesto u oktobru 2014. godine, konkurs je objavljen 2. februara ove godine, a krajnji rok za podnošenje aplikacija je bio 3. mart. Prema informacijama sa sajta Ministarstva, Komisije su formirane tek krajem prošle sedmice, a rok za objavljivanje rezultata je 18. april, što znači da će one za manje od 15 dana morati da pregledaju na stotine pristiglih aplikacija i donesu odluke.

I na ovogodišnjem Nišvilu 90 koncerata

Direktor Nišvila Blagojević kaže da će uprkos problemima oko finansiranja i na ovogodišnjem Nišvilu biti održano 90 koncerata, na kojima će nastupiti oko 600 umetnika iz sveta. Za sada je poznato da će među njima biti i legendarni Sun Ra Archestra, kao i pijanista Monty Aleksander, svrstan među pet najznačajnih džez pijanista svih vremena.

Z. Miladinović, Danas

Povezani članci

vesti 1694409810128223329

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item