Devet hrvatskih gradova počelo utrku za titulu prijestolnice kulture, pobjedniku će pripasti milijun i pol eura

Utrka devet hrvatskih gradova za titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. počela je večerašnjim predstavljanjem gradova kandidata ...

Utrka devet hrvatskih gradova za titulu Europske prijestolnice kulture za 2020. počela je večerašnjim predstavljanjem gradova kandidata u Muzeju Mimara. Tijekom idućeg tjedna Ministarstvo kulture formirati će povjerenstvo koje će s predstavnicima kandidiranih gradova Dubrovnika, Đakova, Osijeka, Pule, Rijeke, Splita, Varaždina, Zadra i Zagreba potkraj svibnja obaviti sastanke, a konačna odluka o Europskoj prijestolnici kulture za 2020. očekuje se početkom iduće godine.

- Mislim da su svi gradovi koji su se kandidirali, pa tako i Split, već sada pobjednici jer će tijekom kandidature donijeti niz važnih odluka, programa i poteza za kulturu svojih sredina - ocijenio je nakon predstavljanja kandidatura zamjenik gradonačelnik Splita Goran Kovačević, koji nam je predstavio i veći dio Splitskog kreativnog tima, zaduženog za pripremu projekta Splita kao Europske prijestolnice kulture. U timu su Branko Franchesci, Igor Baković, Maja Vrančić, Siniša Kuko, Dan Oki, Saša Antić (TBF), Boris Škvorc, Joško Belamarić i Robert Raponja. 

Za vizualni identitet splitske kandidature zadužen je Boris Ljubičić. Specifičnost splitske kandidature je uključivanje niza okolnih gradova i općina u kandidaturu, od Hvara i Kaštela, do Sinja i Vrlike. 

Zadarsku kandidaturu predstavio je gradonačelnik Božidar Kalmeta, a dubrovačku zamjenica gradonačelnika Tatjana Šimac Bonačić.

Sama ocjena kandidatura odvijati će se i kroz posjete povjerenstva kandidatima najesen. Nitko se od kandidata na predstavljanju nije upuštao u prognoze što bi moglo presuditi i zašto, osim zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića.

- Ne znam tko će biti naša Europska prijestolnica kulture, ali sam više nego siguran da to neće biti Zagreb. Mi ćemo svejedno biti sretni koji to grad bude, a ja ću svih počastiti ručkom - poručio je Bandić zabavljajući nazočne kojih je bilo više nego na nekim prvoligaškim nogometnim utakmicama. 

Zamjenik ministra kulture Berislav Šipuš poručio je kandidatima da, ukoliko žele postati prijestolnicom kulture Europe, dobro razmisle žele li u to uložiti puno truda, rada i strpljenja.

U ime Europske komisije Mirela Rašić predstavnicima gradova kandidata navela je kao dobrobiti statusa prijestolnice kulture promjene u identitetu gradova, veće samopoštovanje građana i povećanje kulturne i turističke ponude gradova. Ona je istaknula i financijsku nagradu prijestolnici od milijun i pol eura, ali i pritom upozorila da će tako prikupljen novac ići za stabilnost proračuna, neovisnost umjetničkih timova i vidljivost Europske unije.

Ovogodišnje Europske prijestolnice kulture su belgijski Mons i češki Plzen. I hrvatska prijestolnica kulture Europe dijeliti će 2020. tu titulu s još jednim gradom, a to će biti jedan od gradova kandidata u Irskoj.

Vedran Marjanović, Slobodna Dalmacija

Povezani članci

vesti 1100510400553384489

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item