Владимир Пиштало: Титрај гусала над Њујорком

Писац о актуелној америчкој турнеји са романом "Тесла, портрет међу маскама". Неки Американци се чуде што је велики научник до к...

Писац о актуелној америчкој турнеји са романом "Тесла, портрет међу маскама". Неки Американци се чуде што је велики научник до краја задржао везе са Србијом и српском културом


ПРОЛЕЋЕ, са чувеним вашингтонским цветањем трешања је ове године каснило, али је атмосфера унутар зграде српске амбасаде била топла. То вече ми је остало у врло пријатном сећању. Сала је била пуна и ходник је био пун и људи су стајали на степеницама. Дошло је доста Американаца, а дошли су неки моји пријатељи и рођаци за које нисам ни знао да живе у Вашингтону - каже за "Новости" Владимир Пиштало, сумирајући утиске са недавне промоције свог романа "Тесла, портрет међу маскама", у амбасади Србије у Вашингтону.

Почетком године његова лирска биографија о Николи Тесли, у издању "Агоре", за коју је 2009. награђен "Ниновом" наградом, појавила се у америчком издању, код "Грејвулф преса" и у преводу Богдана Ракића и Џона Џефриса. Роман је одмах освојио америчку публику, по правилу неповерљиву према страним књигама. Прво издање је брзо распродато, а Пиштало је у последњих неколико месеци на захухталој књижевној турнеји по источној обали.

- Имао сам читање у Бостону и у Кембриџу, два у Њујорку, два у Чикагу, у Вустеру у Масачусетсу, које су организовала три универзитета ("Бекер", "Асампшн" и "Холи Крос"), затим у Питербороу, у Њу Хемпширу, где се налази "Мекдауел", најстарија уметничка колонија у Америци - каже Пиштало, професор америчке и светске историје на Универзитету у Вустеру.

* Турнеја се наставља?

- Предстоји ми наступ на Универзитету у Њу Хемпширу, где сам студирао, па још један наступ у Вашингтону, у Конгресној библиотеци, па после у Питсбургу, Минеаполису, Флориди, па поново у Чикагу. Нешто се договарам око Западне обале.

ЦИПЕЛЕ И ГЛАВА

* КОЛИКО се савремена америчка књижевност бави кључним проблемима живота, друштва, морала, духа, света? 

- Право да вам кажем не знам. Ја књиге обично читам тек онда када им прође тренутна популарност. Не волим да ми одређују ни какве ћу ципеле да носим а камоли шта ћу носити у глави.

* На корицама америчког издања је и оцена Чарлса Симића да књига "има дубину, узбудљивост и оригиналност која одликује модерног класика". Да ли сте често у контакту?

- Често се чујемо. Веома ми је драго што ће на следећој књижевној вечери у Дурхаму, у Њу Хемпширу, Чарлс Симић говорити о мојој књизи.

* Преведене књиге нису честе на америчком тржишту?

- Пре неколико година мој роман "Миленијум у Београду" се нашао у најужем избору за француску награду "Фемина", која се додељује за најбољи роман преведен у тој земљи. Приказан је у двадесетак француских и швајцарских листова, између осталог у "Фигару", "Монду", "Ле нувел обсерватеру", "Ливрес ебдоу". Сада се нешто слично поновило у Америци. Од свих књига које изађу у Америци на преводе са свих језика отпада неких пет посто. Да сам имао опскурног издавача можда би књига остала невидљива као толике друге. Међутим појавило се много позитивних критика.


ДВА ЖИВОТА

* УСПЕВАЈУ ли генерације Американаца српског порекла да се носе са питањем идентитета? 

- Не хрву се са тиме горе него други. Тесла. Пупин. Чарлс Симић, Питер Богданович, Карл Малден. То су само нека од имена људи српског порекла који су оставили траг у америчкој култури. Срби су изградили своје институције у Америци, сачували своју културу. Емигранти су занимљиви људи, јер имају два живота. Радо пишем о њима. На рубовима приче о Николи Тесли, испричао сам причу о једном архетипском српском емигранту, Стевану Пространу. Моја прича "Хроника Лебдења" (коју је др Нада Петковић са Универзитета у Чикагу превела на енглески) посвећена је животу чикашких Срба.

* Како су изгледале те промоције?

- Књига је била изложена на приметном месту у свим књижарама "Барнс енд Нобла", као део акције промовисања нових писаца. То што је прво издање продато за нешто више од два месеца сведочи о интересовању читалаца. То интересовање је било видно и на књижевним вечерима. Биле су углавном пуне а наручене књиге су се продале. Било је озбиљних похвала, просто човеку буде непријатно.

* Који коментари су вас изненадили?

- На књижевној вечери у Вустеру, професор ПредрагЧичовачки са Универзитета "Холи Крос" је рекао да има више књига о Фаусту али, ако се другачије не назначи, људи аутоматски помисле да говоримо о Гетеовом Фаусту. Он је претпоставио да ће амерички читаоци убудуће кад се помене роман о Тесли помислити на "Портрет међу маскама". Професор Налин Ранасингхе, начелник одсека за филозофију на Асампшн колеџу, изјавио је да је то једна од најбољих књига које је прочитао у својој каријери пасионираног и целоживотног читаоца.

* Кажете да су најзанимљивији део књижевних вечери питања читалаца на крају?

- Амерички читаоци, међу којим има Теслиних ентузијаста, питају ме разне ствари: да ли је Тесла био убијен у осамдесет седмој години, у цвету младости? Да ли је веровао у еволуцију? Неки се чуде да је он до краја задржао везе са Србијом и српском културом. Ваљда су просто претпостављали да је он дошао у Америку и постао Американац.

* Разликују ли се схватање и доживљај Тесле у Америци и у Србији?

- То још откривам. У америчком контексту увек морам представити свог јунака. У Србији се претпоставља да сви знају ко је Никола Тесла. То је човек са новчанице, онај по коме се зове аеродром, светац чија незванична канонизација још траје, онај који симболише све оно што ми сви потајно наводно јесмо и зато идеалан представник "нас" у иностранству.

* Из ког угла га посматрате, чиме вас фасцинира?

- Тесла је романтични јунак у позитивистичком времену. Читавим својим животом он је побијао Декарта, који нас је одвојио од спољног света и од сопствених интуиција. Дефиниција романтичног јунака, било да је то Бајронов Дон Хуан или Мелвилов Ахаб или Музилов Улрих је да јесте то неко ко покушава да пређе све људске границе и сједини се са силама природе. Тесла је то чинио. Мислио је да је електрицитет и у нама и ван нас. Да су извори наших мисли и у нама и ван нас. Мислио је да је електрицитет чиста суштина прљавог света.

* Како се у њему преламају амерички и српски дух, сан и стварност?

- Мени је то најнормалније. Човек је нешто и онда оде негде и научи још нешто и прошири своје хоризонте, не престајући да буде оно што јесте. Остарелог Теслу је у хотелу "Њујоркер" посећивао народни гуслар Петар Перуновић са резбареним козорогом на гуслама. И њих двојица су са високог прозора гледали како доле, са својим подземним, надземним возовима, хиљадама аутомобила бруји Њујорк. И титрала је струна која титра још од Хомеровог времена. Над футуристичким призором звучале су гусле, које нису инструмент него анестетик, који чини да тело утрне а да душа одлети у царство приче. "Осећам континуитет" - често је говорио Тесла.

* Има ли сличности између Теслиног и нашег доба? Како би се он снашао у овом свету?

- У једну руку за њега би било идеално државно финансирање научних пројеката. Са друге стране он се жалио да га рад у институцији гуши. Кад је у институцији, говорио је, идеје престају да му долазе. А кад је независан - идеје су надирале као Нијагара. Проблем је у томе што је и држава такође институција. Нимало другачија од Вестингхаусове компаније у којој је Тесла одбио да остане. Тесла је био превелики индивидуалац, чак и за Америку, земљу индивидуализма. Мислим да би био шокиран да проблем прљаве енергије још није решен. Глобално отопљење и уништење океана би га бацали у очај.

* Може ли квалитетна и озбиљна књижевност данас да дође до изражаја, постане видљива у обиљу забавне литературе?

- Мислим да је озбиљна књижевност увек налазила начина да постане видљива. Ко би се кладио да ће баш "нечитљиви" Кафка или Бекет означити европску књижевност двадесетог века а ето означили су је. Бекет је био спреман да цео живот проведе као аутсајдер и сопствени успех га је изненадио. Мислим да је таква "спремност на све" особина озбиљног писца. Писац не може ништа наредити потомству. Из књижевности одређеног времена потомство изабере онај састојак за којим осећа авитаминозу.

Бранислав Ђорђевић, Вечерње новости

Povezani članci

vesti 8022503625331185886

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item