"Летопис Матице српске виси о концу" - кажу запослени

"Летописа" неће бити, али ће запослени у Матици српској добијати плате  Председник Матице Драган Станић и уредник „Летописа” ...

"Летописа" неће бити, али ће запослени у Матици српској добијати плате 

Председник Матице Драган Станић и уредник „Летописа” Слободан Владушић


Вечерње новости: Опстанак најстаријег књижевног часописа у Европи смањењем буџета доведен у питање. Матица пред избором: егзистенција запослених или национална тековина. Пет милиона динара мање у односу на претходне године

Летопис Матице српске, најстарији књижевни часопис у Европи, а вероватно и у свету, доживео је 181. рођендан, али му већ ове године прети гашење. Разлози су финансијске природе, а проистекли су из одлуке Министарства културе да умањи овогодишњи буџет намењен Матици српској у Новом Саду.

Ресорно министарство је ове године Матици определило 35 милиона динара, а то је за пет милиона мања сума од оне коју је ова најстарија научно-културна установа добила прошле, претпрошле и 2012. године.

Матица је сваке године унатраг добијала средства за зараде запослених и за 12 бројева "Летописа" у години. Матичине капиталне пројекте, оне од националног значаја као што су Српска енциклопедија и речник, финансира Министарство за науку.

- Када смо пре два месеца од Министарства културе добили информацију о 35 милиона, сели смо и израчунали да можемо да поделимо плате запосленима у Матици, платимо грејање и струју, али не и остале дажбине, а што је најдрастичније - не можемо да финансирамо "Летопис" - каже за "Новости" проф. др Драган Станић, председник Матице српске.

Матичари су доведени у позицију да, такорећи, бирају између егзистенције својих породица и националне тековине - "Летописа" који је 1824. године у Будиму, основао и оставио Антоније Магарашевић. Речит је и детаљ да је "Летопис" две године старији од Матице српске (1826).

Станић истиче да су људи у Матици разумни и свесни економске кризе и зато је упутио молбу Министарству за договор о мерама штедње у овој институцији.

Уредник "Летописа" Слободан Владушић каже да је априлски број "Летописа" припремљен и биће објављен захваљујући уштеди у претходним месецима, али мајски број је већ неизвестан. 

- Била би непроцењива штета када бисмо као нација дозволили да се угаси часопис који је од непроцењиве важности за српску и европску културу - упозорава Владушић.

- Одговорно се понашамо већ 20 година - додаје Станић. - У том периоду нисмо запослили ниједног новог радника, мада се у Матици, што је и разумљиво за институцију оваквог значаја, посао из године у годину умножава.

Одговор који је Станићу послао неко од сарадника министра културе, садржао је препоруку да Матица покуша да обезбеди средства за штампање "Летописа" на јавном конкурсу.

- Послушали смо препоруку, али невоља је у томе што на конкурсу можемо да добијемо највише 600.000 динара, а "Летопис" на годишњем нивоу кошта 2,3 милиона динара - каже Станић и додаје да и даље шаље апеле Министарству културе с молбом за разговор о штедњи, "али нас оданде нико још не зове".

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 3904682395944477185

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item