Рекламни слоган завршио на суду

Растко Шејић тврди да је америчка компанија „Кока-Кола” злоупотребила његова ауторска права у реклами за познато газирано пиће Чини д...

Растко Шејић тврди да је америчка компанија „Кока-Кола” злоупотребила његова ауторска права у реклами за познато газирано пиће

Чини добро: промоција обреновачког волонтерског сервиса
Растко Шејић из Обреновца и чланови Удружења „Шта хоћеш” тужили су компанију „Кока-Кола”. У тужби коју су поднели београдском Вишем суду они тврде да је позната америчка компанија „украла” кампању „Чини добро”, коју су Шејић и чланови поменутог удружења заједно осмислили како би промовисали волонтирање, преименовала је у „Шири доброту”, а потом је користила за рекламу чувеног газираног пића.
Због повреде ауторских прва, подносиоци тужбе траже одштету од осам милиона динара. Поступак по тужби је у току, а следеће рочиште заказано је за почетак јесени. Док чека наставак спора, Шејић каже да ће, у случају окончања спора у његову корист, добијени новац бити искоришћен за наставак кампање Удружења „Шта хоћеш”.
Према његовим речима, Удружење „Шта хоћеш” је с партнерима још крајем 2012. године започело реализацију кампање „Чини добро” која је за циљ имала промоцију волонтерског сервиса у Обреновцу. Кампања је, тврди, реализована по његовом оригиналном концепту и идеји, а подржала ју је и локална самоуправа.
– Кампања је успешно промовисана на локалним медијима и промотивним акцијама почетком априла 2013. године. У питању је био позив на повратак људскости, заједништва, друштвене солидарности... Основни концепт кампање био је да детаљима из живота и причама људи покажемо да мора да постоји слога између генерација, међу људима који су по било чему различити, да покажемо да сваки дан можемо да урадимо нешто добро. Већ у мају 2013. године пуну подршку кампањи пружио је Секретаријат за информисање града Београда, а о акцијама удружења извештавали су многи медији. Недуго затим, акцију је подржало и Министарство омладине и спорта Републике Србије, а ми смо очекивали наставак кампање на националном нивоу – објашњава Шејић за наш лист.
Кампања је, према његовим речима, промовисана акцијама у домовима за старе, у основним и средњим школама. Целу кампању и сваку акцију понаособ пратили су штампани и материјали на интернету, с фотографијама актера који су учествовали у њој, а који су најбоље осликавали слоган кампање „Чини добро”.
Кампања „Кока-Коле” под истим називом у БиХ и Хрватској
Управо ауторски концепт који су користили Шејић и чланови Удружења „Шта хоћеш” искоришћен је, кажу подносиоци тужбе, за серију реклама које је у децембру 2013. године пласирала компанија „Кока-Кола” у српским, регионалним и међународним медијима.
– Компанија „Кока-Кола” је пред католички Божић 2013. године широм света започела кампању која је готово у потпуности била иста као наша. Када погледате у целини, у питању је исти концепт маркетиншког деловања, само што је наша кампања имала за циљ да укаже на значај волонтирања и доброчинства, а „Кока-Колина” да се браон напитак што више продаје. На пример, америчка компанија је у Босни и Херцеговини и Хрватској покренула кампању под истим слоганом као што је наш, „Чини добро”, у Словенији је слоган гласио „Дели добро”, док је у Србији он модификован у „Шири доброту”. И спотови и други визуелни материјали у тој кампањи били су концептуално готово идентични онима које смо створили у оквиру активности Удружења „Шта хоћеш”, односно базирали су се на детаљу који осликава доброту и фотографијама актера који су учествовали у акцијама. Индикативно је и да је „Кока-Кола” након покретања судског поступка због злоупотребе ауторских права са званичног Јутјуб канала компаније скинула видео спотове „Чини добро” и „Шири доброту”, што није случај с ранијим кампањама – каже Шејић за „Политику”.
И док он тврди да је америчка компанија злоупотребила његова ауторска права, у „Кока Коли” имају другачије објашњење. У писаним одговорима који су нам достављени наведено је кампања компаније „Кока-Кола” настала као креативна идеја агенције „Огилви” из Бразила и то још у јулу 2011. године.
„Због тога искрено верујемо да није могло да дође до намерне или случајне повреде ауторских права Растка Шејића. Такође, кампања није уклоњена, већ је завршена у складу с планом емитовања, након чега су и наше интернет презентације ажуриране, у складу с уобичајеном праксом. С обзиром на то да је судски поступак току, уздржали бисмо се од даљих коментара”, наводи се у одговорима компаније „Кока-Кола”.
И они су тужили „Кока-Колу”
Српски проналазач Драган Костић тужио је 2003. године компанију „Кока-Кола” због неовлашћеног коришћења његовог патента, тражећи одштету од 100 милиона динара. На конференцији за новинаре коју је одржао том приликом, Костићев адвокат је навео да је тужба против америчке компаније поднета зато што је без дозволе на задњи точак бицикла које је делила у наградној игри „Решење за освежење” ставила Костићев проналазак – аеродинамични пластични диск за бицикле.
Познату компанију, како су пренели медији, тужио је владика Филарет. Он је средином 2013. године рекао је да је тужба против „Кока-Коле” прослеђена Врховном касационом суду Србије због рекламне кампање „Подели радост”.
Неће поравнање
Пре почетка судског поступка, подносилац тужбе против „Кока-Коле” Растко Шејић понудио је америчкој компанији вансудско поравнање. Тражио је да „Кока-Кола” јавно призна злоупотребу, да буде исплаћен ауторски хонорар за израду кампање, али америчка компанија није желела да пристане на то.
Мирослава Дерикоњић, Политика

Povezani članci

vesti 936978353923044107

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item