Галерија УЛУС: И чемпреси су све мрачнији

Слике Кемала Рамујкића, изложене у Галерији УЛУС , представљају својеврсни омаж чувеном платну Арнолда Беклина. Нови радови инспирисани ...

Слике Кемала Рамујкића, изложене у Галерији УЛУС , представљају својеврсни омаж чувеном платну Арнолда Беклина. Нови радови инспирисани "Острвом мртвих". 
Давних година, као ученик уметничке школе у Херцег Новом, данас признати сликар Кемал Рамујкић први пут је видео репродукцију "Острва мртвих" Швајцарца Арнолда Беклина. Призор малог острва са уздигнутим чемпресима, стенама, руинираним каменим здањима, рибарском барком, у младом уметнику изазвао је помешано осећање необјашњиве привлачности, али и страха због њене јасне везе са смрћу.
- У различитим периодима и видовима ова слика се провлачила као антитеза и као изазов за мотиве којима сам се бавио. Каткад су то биле осунчане камене зидине напуштених кућа, или чемпреси, одбљесци на површини мора, али никада тако недвосмислено као сада - каже за "Новости" Кемал Рамујкић, чија су најновија дела, инспирисана "Острвом мртвих", изложена до 7. априла у Галерији УЛУС-а.
Елементи Беклинове слике Рамујкића су у младости подсећали на острво Светог Ђорђа, крај Пераста. На путу за школу, млади уметник је сваког дана пролазио поред острва и у мислима га упоређивао са оним на слици швајцараског уметника.
- Прочитао сам много текстова о Беклину, сликару који има статус култног, и сазнао да је он заиста боравио у Далмацији и Боки. Постоји основана претпоставка да се инспирисао баш тим, нашим острвом када је стварао своје ремек-дело - открива Рамујкић и додаје да је то сазнање пресудно утицало на њега.


СТАБЛО ЖИВОТА 

Разне емоције и сећања уткани су у кодове чемпреса, дрвета које је један од примарних симбола поетике Кемала Рамујкића - пише у каталогу УЛУС-а, који прати изложбу. - Зимзелен и дуговечан, чемпрес се често назива и стаблом живота.
За разлику од Беклина, Рамујкићеве слике увек су обасјане светлошћу. Његови чемпреси, из најновије колекције, нису мрачни и претећи.
- И моји чемпреси полако постају све мрачнији, таква ми је будућност - полушаљиво каже наш саговорник.

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 8916504304947280046

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item