Случај Ћирилов: Између добрих намера и доброг укуса

Случај награде "Јован Ћирилов" отворио многа питања, у првом реду могућност "манипулације идентитетом". Брајовић: Зашт...

Случај награде "Јован Ћирилов" отворио многа питања, у првом реду могућност "манипулације идентитетом". Брајовић: Зашто не Димитрије Парлић, Лујо Давичо или Милорад Мишковић као награда БФИ

Милош Латиновић и Ања Суша

Да ли, и када су намере најбоље, постоји право "пречега" да баштини име великана културе једне земље и да ли би у оваквим случајевима последњу реч морала да има нека званична инстанца - питања су која је ових дана отворио "случај" Јована Ћирилова.

Битеф, Удружење драмских и Удружење балетских уметника Србије, издали су заједничко саопштење у ком протестују због одлуке да се на Београдском фестивалу игре установи награда "Јован Ћирилов", што је на његовом отварању најавила директорка Аја Јунг. Потписници саопштења били су јединствени у ставу да Ћирилов, као оснивач и дугогодишњи селектор Битеф фестивала, није имао никакве формалне везе са БФИ, па се овај потез може сматрати "манипулацијом идентитета" човека који је током свог плодног уметничког века највише задужио управо Битеф фестивал и позоришно стваралаштво.

- Потез госпође Јунг је можда правно могућ, али га сматрам морално недопустивим, да не кажем циничним - недвосмислена је Ања Суша, селектор Битеф фестивала. - Иако је, наводно, мотивисан најбољим намерама, заправо производи огромну штету, пре свега Јовану чији се интереси овде тобоже заступају. Потпуно је природно да Битеф има право првенства када је у питању одавање почасти Јовану. Битеф је био његова друга кућа у којој је континуирано радио скоро 50 година. Често је говорио, шалећи се, наравно, да очекује да ће се једном на Битефу додељивати и нека награда са његовим именом. На нама је било да изнесемо свој став, јер би ћутање подразумевало сагласност са потезом госпође Јунг. Све надаље је, макар што се мене тиче, у сфери морала и доброг укуса.

СПЕЦИЈАЛНА НАГРАДА

Уметнички директор Битеф денс компаније и заменик Удружења балетских уметника Србије, Јелена Кајго, каже: - Била сам неколико пута сведок разговора у којима је Јован, на свој шаљив начин, стављао до знања личну жељу члановима жирија Битеф фестивала. Говорио је "имате Гран при 'Мира Траиловић' и Специјалну награду 'Јован Ћирилов'. А онда би уз осмех додао: "А не, ја сам још жив"... Поред заиста великих имена наше плесне сцене, није логично да Јован Ћирилов буде везан за Фестивал игре, уместо за Битеф - којем је посветио највећи део свог живота.
Воја Брајовић, председник УДУС, истиче да је њихово Председништво и Уметничко веће после смрти Ћирилова разматрало како да се обележи име овог човека:

- Преовладала је идеја да се установи награда с његовим именом на Битеф фестивалу. Али, чекали смо време да ту идеју реализујемо - каже Брајовић. - Сигурно да је Ћирилов волео Фестивал игре, али прича о награди нема везе са љубављу. Постоји много кореографа и играча (Димитрије Парлић, Лујо Давичо, Милорад Мишковић) чија би имена могла да понесе награда овог фестивала. Бесмислено је да се Ћирилов овековечује тамо где му није место.

Милош Латиновић, директор Битеф театра, наглашава да су у овој кући желели да сачекају уобичајену законску процедуру која подразумева и оставинску расправу после смрти Ћирилова, па тек онда да са законитим наследницима разговарају о коришћењу његовог имена:

- Наша идеја је била да оснујемо фондацију која би носила име Јована Ћирилова и Мире Траиловић. Већ смо учинили и низ корака, тим поводом. Изненађени смо одлуком да се пре било какве консултације установи награда на БФИ. Тим пре, што је Аја Јунг члан УО Битеф театра, а ничим нам није најавила да уопште размишља о оснивању награде. Нећемо одустати од својих намера, а такође ћемо поштовати жељу Одбора Битеф фестивала да установе награду. Очекујем да ће се име Јована Ћирилова заштитити у даљим настојањима, која нису примерена дометима уметничке заоставштине овог човека.

До закључења овог броја, ни телефонски ни мејлом, нисмо успели да од Аје Јунг, директорке БФИ, добијемо коментар...

Вечерње новости

Povezani članci

vesti 4702523226640643134

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item