ДИЛЕМУ да ли су чланови Управног одбора Народног позоришта у сукобу интереса или не, јуче је "Новостима" разрешила Агенција за борбу против корупције којој смо се и обратили. У њиховом допису се наводи да су, поступајући по захтеву Независног синдиката културе и уметности, проверили да ли постоје услови за вођење поступака против четири члана УО Народног позоришта због повреде Закона о Агенцији.
Ово су у саопштењу истакли и чланови УО Народног позоришта пре два дана, али је на њега реаговао Зоран Ђуричић, председник Независног синдиката културе и уметности. У јучерашњем обраћању јавности он тврди да не постоји ниједан писани траг нити документ Агенције који оповргава постојање сукоба интереса."На основу прикупљених доказа и чињеница утврђено је да је један члан УО овог позоришта поступио супротно одредби чл. 32. ст. 1. Закона о Агенцији, јер није писмено обавестила Владу и Агенцију о сумњи у постојање сукоба интереса у ситуацији да јој је муж запослен у Народном позоришту. Због тога је овом функционеру изречена мера упозорења", објашњавају у допису. Из Агенције наводе и да су поступци против два члана УО обустављени, јер на основу прикупљених доказа није утврђена повреда Закона о Агенцији. Поступак против једног члана није ни покренут, јер за њега није било основа.
- Агенција је кроз своја два дописа упућена Независном синдикату НП потврдила постојање сукоба интереса за четири члана УО и посебно напоменула да је и чланица УО чији је супруг запослен у Народном позоришту, такође у сукобу интереса - наводи Ђуричић у саопштењу.
Председник УО Јелена Кајго подсећа да, иако су претходно саопштење потписали и остали чланови (Ана Томовић, Анђелка Николић, Даница Максимовић, Драган Тодоровић, Милан Просен), напади у медијима су фокусирани на њу лично.
- Жели се произвести утисак некаквог личног сукоба између мене и Управе Народног позоришта, што је потпуни апсурд. У УО смо сви једнаки и једногласни у одлукама - истиче Кајго и додаје:
ПРЕТЊЕ, ПСОВКЕ, ПРИЈАВЕ...
ИСТИЧУЋИ да репрезентативност његовог синдиката утврђује Министарство за рад, а не председник УО Јелена Кајго, Зоран Ђуричић у саопштењу реагује и на друге наводе УО:
- На седници коју помиње Кајго, није било ни претњи ни псовки. То се може утврдити преслушавањем тонског записа седнице. Дакле, још једна неистина. Да је истина, вероватно би против мене била поднета некаква пријава.
У одговору на ове тврдње, Кајго истиче:
- УО је донео одлуку да се мишљење Агенције за борбу против корупције објави на сајту позоришта, а о томе да ли је неки синдикат репрезентативан или не, свакако да не одлучујем ја, већ надлежни орган. О упадима на седницу, без позива, о претњама и псовкама, постоји тонски запис, десет сведока и пријаве у полицијској станици Стари град. Ко жели, може то да истражи и провери.
Јасно је да је овде реч о страсним притисцима да би се УО расформирао, а конкурс за управника био доведен у питање. Такав је случај био и са претходним Управним одбором који је безуспешно покушавао да спроведе три конкурса за управника. Због тога ове нападе, колико год да су ниски и страсни, не доживљавам лично. Пре мене је председник УО био Лале Павловић, који је трпео сличне притиске и на крају је поднео оставку - закључује Кајго. 
ХОНОРАРИ ЗА БАЛЕТ
МИНИСТАР културе и информисања Иван Тасовац и в. д. управника Народног позоришта Дејан Савић потписали су прекјуче годишњи уговор о финансирању, "после више месеци ишчекивања и непотребног одуговлачења ове уобичајене процедуре, што је за последицу имало неколико одложених представа са овомесечног репертоара националног Балета" - наводи се у саопштењу Управе Народног позоришта.
- Осим што ће овим чином, макар и са закашњењем од неколико месеци, бити омогућено финансирање премијерних пројеката у сва три сектора Народног позоришта, биће олакшана и исплата надокнада хонорарним сарадницима. Поготово што је део средстава истим уговором враћен на редовне трошкове, треба очекивати да до краја године више неће бити измена репертоара по том основу. На овај начин, искључиво напорима Управе и запослених, превазиђена је ситуација којом је покушано да се изазове дестабилизација једне, по свим параметрима изузетно успешне сезоне Народног позоришта. Уз ово, НП посебно истиче афирмативну улогу медија чије је ангажовано и упорно извештавање убрзало разрешавање ове непотребне ситуације у позитивном правцу - закључује се у саопштењу.