У руском селу отворен први музеј посвећен нобеловцу Јосифу Бродском

У селу Нуринск на северозападу Русије данас је отворен први музеј посвецхен руском књижевнику и добитнику Нобелове награде Јосифу Бродском...

У селу Нуринск на северозападу Русије данас је отворен први музеј посвецхен руском књижевнику и добитнику Нобелове награде Јосифу Бродском у кући у којој је годину и по дана живео у изгнанству због неслагања са совјестким властима.


Јосиф Бродски

- Отварање музеја је светски догађај. У овој кући се Бродски родио као песник - изјавио је гувернер области Архангелск Игор Орлов и додао да су радови коштали 4,5 милиона рубаља (око 80.000 евра).

Дрвена кућа је реновинарана по узору на сеоске куће прошлог века док се у њој налазе оригинални шпорет, као и дневна и радна соба руског песника.

Совјетска влада је депортовала Бродског у Нуринск на врхунцу његове популарности 1964. године, после суђења за “социјални паразитизам”. Првобитно је осуђен на пет година изгнанства али је помилован после 18 месеци казне.

- Био је елегантан и волео је западну моду. Увек је био обучен са укусом - изјавила је песникова пријатељица Маја која је упознала Бродског у једној локалној задрузи.

Бродски, који је током боравка у Нуринску интензивно писао, добио је 1987. године добио Нобелову награду за књижевност.

- То је био један од најбољих периода у мом животу. Било је неколико најгорих периода али не и најбољих - рекао је књижевник док је примао награду.

Бродски (1940-1996) сматра се једним од великих имена руске књижевности али и једним од водећих дисидената совјетске ере, због чега се 1972. године сели у САД и добија америчко држављанство.

Његова најпознатија дела су “Песме и поеме” (1965). “Станица у пустини” (1970), “Крај бел епока” (1977), драма “Мрамор” (1984), есеј “Удовољити сенци” (1986) и “Водени жиг”.

Бродски је био почасни доктор универзитета у Јејлу и члан америчке Академије и Института за књижевност.

Књижевник је умро од срчаног удара у Њујорку 1996. године а по сопственој жељи сахрањен је на гробљу Сан Микеле у Венецији. 

Бета

Povezani članci

vesti 4357259797671353030

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item