Политичка драма иза завеса берлинске сцене

Нове власти у Берлину смењују Франка Касторфа, директора позоришта познатог по представама које отворено указују на политичко и капиталист...

Нове власти у Берлину смењују Франка Касторфа, директора позоришта познатог по представама које отворено указују на политичко и капиталистичко лицемерје

Фолксбине театар Фото сајт Blog.theather
Од нашег дописника
Франкфурт, Хајделберг – Иза завеса берлинске уметничке сцене протеклих дана одвија се својеврсна драма око утицаја политичара на избор нових директора институција културе у немачкој престоници. Дебату о томе да ли политичари који одобравају новчане субвенције могу и да самовољно одлучују ко ће водити институције културе пре свега је изазвала изненадна најаве да ће Франк Касторф, дугогодишњи директор светски познатог експерименталног театра Фолксбине, бити склоњен с тог места 2017. године.
Иако је 25 година веома успешно водио ово авангардно позориште, културна сцена у Берлину је већ претпостављала да су Касторфу „одбројани дани” када је прошле године на место градског секретара за културу дошао бивши музички продуцент Тим Ренер, а потом изабран и нови градоначелник Михаел Милер. Упркос одважним представама које често имају и политичку тежину и поруку, Касторф је на месту уметничког директора „преживео” и демохришћанске и социјалдемократске градоначелнике Берлине. Међутим, овог пута је засметао градском секретару за културу Ренеру, који је чак дао изјаву да Фолксбине треба „поново размотрити”, а свом портпаролу наложио да не демантује да су у току разговори о избору новог директора овог позоришта, основаног 1914.
Оно што се већ говоркало објавио је „Зидојче цајтунг” тврдећи да ће, уместо Касторфа, на чело Фолксбине доћи Белгијанац Крис Деркон, актуелни директор лондонског „Тејт модерна”, британске националне галерије модерне уметности. Деркон има диплому из позоришних студија, али никад није водио позориште тако да је већ наишао на жестоку критику челника осталих берлинских институција културе. Али, и немачких медија, који попут „Зидојче цајтунга” истичу да је управљање театром „веома различито од бити куратор изложби”.
За многе у Берлину није случајно што су баш ово позориште и Касторф дошли на удар нове екипе у градској власти, именованих уочи или по крају 13 година градоначелниковања Клауса Воверајта. Обновљено после Другог светског рата у импозантном стаљинистичком стилу, користећи остатке Хитлерове канцеларије, Фолксбине је постао препознатљив по ангажованим представама које отворено указују на политичко и капиталистичко лицемерје. И Касторф, који је био познати уметник и у комунистичкој Источној Немачкој, постао је препознатљив по својим контроверзним и смелим представама које су учиниле овај театар једним од водећих у Европи.
Због тога је у његову одбрану стала легенда берлинске позоришне сцене – Клаус Пејман, директор Берлинер енсембла, позоришта које је основао Бертолт Брехт. Пејман (77) се у отвореном писму обрушио на градоначелника и секретара за културу, указујући им да ризикују да Фолксбине постане „место одржавања манифестација као било где другде”. Секретара Ренера (50) је назвао „најгорим избором деценије”, нападајући бројне његове предлоге, укључујући оне да се позоришне премијере приказују уживо на интернету, као и да се повећа цена карата за позоришне и оперске представе.
Иако градске власти Берлина имају неписано правило да не одговарају на отворена писма, Ренер је у изјави за Берлински радио рекао да је Пејман „стар, тужан човек који само критикује” те да британски директор може да буде члан искусног менаџерског тима „са дубоким познавањем театра”.
Касторф је, пак, бившег музичког продуцента, а сада градског секретара за културу, оптужио за „непознавање” културе и „недостатак професионализма”.
Цео спор су неки протумачили и као сукоб две различите генерације у граду који се бори са огромним јавним дугом од 62 милијарде евра, при чему му је у буџету годишње за субвенције позориштима намењено 107 милиона евра од којих 17 милиона добија Фолксбине. Према овом тумачењу, с једне стране је генерација старе школе уметника, који позориште виде као место побуне и иритације власти, а с друге стране је Стив Џобс генерација, која театар види као бизнис и жели да га повеже са мултимедијалним догађајима разних врста.
И док је довођење белгијског куратора из Лондона у Берлин узбуркало уметничку сцену, најава доласка директора Британског музеја Нила Мекгрегора у Берлин изазвала је углавном позитивно узбуђење у Немачкој. На позив савезне министарке културе Монике Гритерс, Мекрегор крајем године долази да буде главни саветник у министарству за развој Хумболт форума, музејског комплекса који ће бити отворен 2019. у поново саграђеној царској палати у центру Берлина. Према речима министарке, то је немачки „најамбициознији пројекат у култури”, а медији већ спекулишу да би управо Мекгрегор могао да буде на челу ове институције културе.
Он је, иначе, прошле године у Британском музеју био заслужан за организовање веома популарне изложбе о немачкој историји која је чак привукла пажњу и немачке канцеларке Ангеле Меркел, па ју је посетила заједно са британским премијером Дејвидом Камероном.
Ненад Радичевић, Политика
***
Касторфова представа награђена на Битефу
Представе Фолксбине су четири пута извођене на Битефу, при чему су 1996. дошле две представе – „Ернст Јингер”, чију кореографију је радио Јохан Кресник, и „Пансион Шелер: битка”, коју је режирао управо Франк Касторф. Представа редитеља Ренеа Полеша „Пабло у плусфилијали” гостовала је на Битефу 2005, а Касторфова четворочасовна представа „У Москву! У Москву!” 2011. је чак добила награду публике Београдског међународног позоришног фестивала, коју је одушевило његово истраживање театарског израза у којем је комбиновао Чеховљеву драму „Три сестре” и новелу „Сељаци”. Осим тога, те године је у пратећем програму „Битеф на филму” приказан и Касторфов играни филм „Похлепа”, који је снимио пошто је претходно поставио представу у позоришту Фолксбине „Похлепа за златом”, рађеној по филму Ериха фон Штрохајма „Похлепа”. 

Povezani članci

vesti 9215549156547934155

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item