Негујмо српски језик

Неопходно је удруженим снагама упозорити јавност да језик трпи у времену у ком живимо, изјавио је данас, поводом покретања акције “Негујмо...

Неопходно је удруженим снагама упозорити јавност да језик трпи у времену у ком живимо, изјавио је данас, поводом покретања акције “Негујмо српски језик”, градски секретар за културу Београда Владан Вукосављевић у Библиотеци града.Владан Вукосављевић
- Установе културе у престоници каква је Београд, морају да сарадјују без обзира на своје формалне надлежности - рекао је Вукосављевић у Римској дворани Библиотеке града Београда о недавно потписаном протоколу о сарадњи у циљу заштите матерњег језика.

На конференцији је указано на опасност да писање искључиво малим словом и без интерпункције, карактеристично за друштвене мреже, постане језички стандард.

Први део акције трајаће, како је најављено, месец дана када ће јавно бити приказано 11 честих језичких неодумица, а планирано је и десетак нових током маја.

- Ово није пилот пројекат, ми у њега заиста верујемо - истакао је Вукосављевић.
Према иницијативи градског секретаријата за културу пре два месеца успостављена је сарадња са Филолошким факултетом Универзитета у Београду и Градском библиотеком, чији су докторанти са Института за језик и књижевност, односно тим Одељења за културу те библиотеке, реализовали пројекат.

Једанаест познатих личности фотографисало се држећи Правопис српскога језика, Нормативну граматику српског језика и Речник српскога језика у издању Матице српске, као и Српски језички приручник и Граматику српског језика.

На фотографијама су исписане и кратке поруке којима се скрецхе пажња на најчешће говорне грешке.

Бета


Povezani članci

vesti 5501099849874333656

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item