БИТЕФ: Манипулација именом Ћирилова

БИТЕФ, Удружење драмских уметника Србије и Удружење балетских уметника дигли су глас поводом иницијативе да се установи награда "Јо...

БИТЕФ, Удружење драмских уметника Србије и Удружење балетских уметника дигли су глас поводом иницијативе да се установи награда "Јован Ћирилов" у оквиру Београдског фестивала игре коју је на отварању БФИ најавила директор Аја Јунг. 
У саопштењу које су упутили јавности, подсећају да је Јован Ћирилов уз Миру Траиловић био оснивач и дугогодишњи селектор Битефа и да зато сматрају да је "идеја о увођењу награде у оквиру Београдског фестивала игре, без колегијалне консултације са Битеф фестивалом и културном јавношћу, изненађујућа".
Ћирилов, како истичу, није имао никакве формалне везе са Београдским фестивалом игре (осим што га је подржавао), па је овај потез "својеврсан покушај присвајања симболичког капитала и међународног угледа имена Јована Ћирилова са идејом присвајања изворног наслеђа и тековина Битеф фестивала".
АЈА ЈУНГ БЕЗ КОМЕНТАРА
На отварању 12. БФИ, дирекотрка Аја Јунг најавила је да ће од ове године фестивал додељивати посебно признање које ће носити име Јована Ћирилова - "човека ван клишеа и конвенција и трагача за новим". - Награда ће се додељивати за најузбудљивији тренутак на фестивалу, за нешто сасвим дургачије, оно што би Јован својом јединственом личношћу и сензибилитетом препознао као сензационално и ново у оквиру уметничке игре - казала је тада Јунгова. На позив "Новости" да прокоментарише протестно писмо, остали смо без одговора.
"Ова одлука је веома проблематична и због непоштовања права Битеф фестивала да се на свој начин, увођењем награде или неког другог облика почасти, што је требало да буде реализовано на предстојећем фестивалу, одужи једном од својих оснивача. Тиме би се задржала природна и у културној јавности готово подразумевајућа релација између наслеђа Јована Ћирилова и будућности фестивала за који је годинама упорно и предано радио", истакнуто је у саопштењу.
Битеф фестивал је био најдуговечнији професионални пројекат Јована Ћирилова, који је континуирано трајао пуних 48 година.
Најава БФИ оцењена је као "манипуација идентитетом", којој не виде разлог јер је Београдски фестивал игре успешно дефинисао свој профил, јавно се декларишући као фестивал који представља оно што је већ препознато као најбоље на међународној плесној сцени. Такав приступ нема никакве везе са изворном концепцијом Битефа, која је увек била наклоњена ризику, откривању непознатог и померању граница. У том смислу је одлука да се његово име и вредности у које је веровао Јован Ћирилов вежу за БФИ а не за Битеф, погрешна и изневерава очекивање културне јавности, публике Битефа и самог Јована Ћирилова, оцењено је у саопштењу.
Вечерње новости

Povezani članci

vesti 1269563971806516800

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item