Два филма из Србије у званичној селекцији Кана

Два филма из Србије сврстана су у званичну селекцију 68. фестивала у Кану, који се ове године одржава од 13. до 24. маја Два филма и...

Два филма из Србије сврстана су у званичну селекцију 68. фестивала у Кану, који се ове године одржава од 13. до 24. маја

Два филма из Србије сврстана су у званичну селекцију 68. фестивала у Кану, који се ове године одржава од 13. до 24. маја, објавио је данас Филмски центар Србије.

То су "Панама" редитеља Павла Вучковића и хрватско-словеначко-српска копродукција "Звиздан" Далибора Матанића.

"Панама" (продуцент: Collapse Films, Србија) биће приказан у оквиру специјалних пројекција "Official Selection - Special Screenings", док ће мањинска копродукција "Звиздан" (продуценти: Кинорама, Хрватска / Густав филм, Словенија / СЕЕ Филм Про, Србија) бити приказан у програму Известан поглед.

Председница жирија тог програма је глумица Изабела Роселини, која ће учествовати и у посебној церемонији којом ће Кански фестивал одати почаст њеној мајци, великој шведској и међународној глумици Ингрид Бергман.

Српски ко-продуцент "Звиздана" је Ненад Дукић (београдска кућа СЕЕ Филм), извршни продуцент Мирослав Могоровић. У филму игра и наша глумица Мира Бањац, а финансијски га је подржао Филмски центар Србије.

На вест о селекцији, продуцент, иначе филмски критичар Дукић је рекао да је велика част бити у званичном програму Канског фестивала.

"Звиздан" на особен начин третира комплекс српско-хрватског питања преко три приче чије се радње одвијају '90-их, 2000-их година и данас.

"Филм смо снимали на локацијама у Книну и околини. Међутим, филм је тако драматуршки грађен да судбине тих младих људи, судбине које су битно одређене историјом нетрпељивости људи у њиховој околини, могу да се универзално односе на било које време и било коју другу средину у којој постоји проблем те врсте: од ренесансне нетрпељивости породица Монтеки и Капулети због које трпе Ромео и Јулија, до забрањене љубавне везе Палестинке и Јеврејина данас", изјавио је Дукић.

Како је додао, то је филм скривених значења где се о проблему не говори експлицитно, већ је гледаоцу дат простор за закључивања.

Хрватском редитељу Матанићу ово је девети играни филм. Највише награда добио је за филмове "Кино Лика" и "Фине мртве ђевојке".

Танјуг

Povezani članci

vesti 1283455773841835496

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item