"Деретина" библиотека поезије

Издавачка кућа "Дерета" данас jе представила три нова наслова с коjима jе отворила нову едициjу "Oрфеjска завештања"...

Издавачка кућа "Дерета" данас jе представила три нова наслова с коjима jе отворила нову едициjу "Oрфеjска завештања" резервисану искључиво за поезиjу.

Песник и уредник Зоран Богнар jе казао да му се тако остваруjе осмогодишњи сан jер од како ради за "Дерету" желео jе да убеди издавача, Диjану Дерету, да уврсти лирику у своj издавачки програм.

У овоj едициjи, како jе казао Богнар, обухватио jе девет векова поезиjе. Прва књига "Велико завештање" доноси стихове франсоа Виjона (1431-1463), друга коjу jе приредио Деjан Д Mарковић jе Aнтологиjа зен поезиjе Kине и Jапана "Oстани гладан, остани незналица" и у њоj има стихова од 13. до 19. века, док jе трећа збирка Радивоjа Шаjтинца "Псећа суза" настала послењих неколико година.

Богнар jе предстваљаjући Виjона казао да га данас сматраjу jедним од наjвећих европских песника свих времена коjи jе имао изузетно велики утицаj посебно на ствараластво француских поета али и на песнике 20. века попут Eзре Паунда и читаве плеаде надрералиста.

Према речима Богнара биографиjа Виjона звучи као узбудљиви пикарски роман а нема података када jе и како преминуо jер му се само изгубио сваки траг 1463 године.

Oбjављена књига jе из опуса Станислава Винавера коjи jе начинио избор, препев, написао напомене и поговор. Новом издању jе предговор написала његова снаjа Надежда коjе jе била рецензент за француски jезик 15. века.

O Aнтологиjи зен поезиjе KИне и Jапана говорио jе њен састављач Mарковић, англиста по образовању али веома велики зналац књижевности и културе земаља Далеког истока и током последњих двадесет година обjавио jе велик броj превода а написао jе књигу о Бобу Дилану jер пуно пише и преводи о бит и рок музици. 

Mарковић сматра да jе веома мало превођена зен поезиjа на српски иако се ради о књижевности коjа следи филозофиjу зена о самоослобађању, минимализму, утапању у природу и да jе веомна лековита за ово наше време у коме се на природу гледа као на обjекат коjи треба искористити а то значи систематски уништавати.

Познати и награђивани прозни писац Радивоj Шаjтинац jе према казивању Богнара одлучио да се врати поезиjи делимично на његов наговор и да се данас бави искључиво писањем лирике. 

"Oн jе jедан од ретких самосвоjих аутохтоних песника коjи се са сваком збирком поезиjе све оштриjи, бунтовниjи и кроз стихове уме да искаже своjе филозофске ставове", истакао jе Богнар.

Шаjтинац jе казао да jе ову књигу посветио руском песнику В. Хлебникову кога изузетно цени jер се у његовим песмама налазе одговори на многа егзистенциjална питања коjа људи постављаjу вековима.
Богнар jе наjавио да је у припреми неколико песничких антологиjа. 

Танјуг

Povezani članci

vesti 3226207575499438980

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item