Beldoks od 7. do 13. maja

Medjunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks biće održan od 7. do 13. maja, a na programu je 37 filmova iz 23 zemlje, najavili su u...

Medjunarodni festival dokumentarnog filma Beldoks biće održan od 7. do 13. maja, a na programu je 37 filmova iz 23 zemlje, najavili su u sredu organizatori.

Kako je saopšteno, po izboru reditelja Ognjena Glavonića, Danila Nikolića i Hadži Aleksandra Djurovića, na festivalu će biti prikazana intrigantna dokumentarna ostvarenja o društvenim, istorijskim i političkim temama.

Festival će otvoriti film "Šuma" reditelja Siniše Dragina, dok će na zatvaranju biti prikazan dokumentarac "Pako de Lusija: putovanje", posvećen španskom flamenko gitaristi koji je preminuo prošle godine.

Na festivalu će biti prikazan film "Nebo te obožava: Eliot Smit", a posle projekcije u Domu omladine Beograda biće organizovana žurka uz nastup grupe Strej dog (Stray Dogg), sa kratkom posvetom tragično preminulom stvaraocu, navodi se u najavi.

U medjunarodnoj selekciji biće prikazani najnagradjivaniji filmovi na smotrama u dokumentarnom žanru, počev od dobitnika Oskara za najbolji doiumentarni film, do autorskih dela Sergeja Loznice, Džošue Openhajmera, Mihaela Madsena i drugih.

Na programu su i filmovi "Citizenfour: dosije Snouden" o špijunskoj aferi stoleća, "Poseta" Mihaela Madsena, Openhajmerov "Pogled tišine", "Doživotna robija" Nurit Kedar, "Usputna stanica" Kaveha Bakhtiarija o akcijama grupe iranskih ilegalnih migranata u Atini.

U nacionalnom programu za nagradu od 120.000 dinara takmičiće se 10 najboljih domaćih dokumentaraca: "Šuma", "Srpski advokat", "Flotel Evropa", "Daljine", "Krš", "Stranac iznutra", "Jovica i njegovi zubi", "Biti ili ne, Ivan Hiti", "Dug u krvi" i "1973".

Najbolje ostvarenje u domaćoj selekciji izabraće žiri u kome će biti prošlogodišnji pobednik festivala reditelj Dragan Nikolić, pisac Muharem Bazdulj, univerzitetski profesor Gordana Vuković Nikolić i producent TV N1 Igor Šanjević.

Beta

Povezani članci

vesti 7331671726137781030

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item