Balet "Mačak u čizmama": predstava bez ijedne slabe role

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu ni u ovoj sezoni nije zaboravilo na svoju obvezu prema mladoj publici, koju njima prilagođenim naslo...

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu ni u ovoj sezoni nije zaboravilo na svoju obvezu prema mladoj publici, koju njima prilagođenim naslovima treba potaknuti da se zaljube u kazalište. U okviru skromnog programskog budžeta našlo se sredstava za postavljanje baleta za djecu “Mačak u čizmama” Bruna Bjelinskog. 

Predstava koju će rado pogledati i starija publika nastavak je, čini se, ideje splitskog baletnog ansambla da predstavi, novijim generacijama gotovo nepoznato, domaće suvremeno baletno stvaralaštvo. Nakon odličnog uprizorenja Lhotkina “Đavla u selu”, na sceni splitske nacionalne kazališne kuće oživjelo je također često izvođeno i izvan Hrvatske prepoznato baletno djelo nevjerojatno umjetnički plodnog autora, još jednog u nizu uglednih hrvatskih skladatelja – pravnika. 

Bjelinski je pisao opere, balete, skladao je za zborove i komorne ansamble, stvarao simfonije i druga djela za orkestar, ostavio brojne koncerte za solo glazbala; gotovo da nema instrumenta kojemu nije posvetio barem dio svoga bogatog opusa. Žalimo što zbog uistinu gustog rasporeda orkestra Opere HNK Split nismo uživali u živoj izvedbi njegova sjajnog “Mačka”.

Pretjerano erotizirane vještice

Svoju viziju ove baletne slikovnice, kako je sam autor naziva, čiji je scenarij i libreto nadahnut bajkom Charlesa Perraulta, francuskog pisca iz 17. stoljeća, u Splitu je predstavila koreografkinja i redateljica Ljiljana Gvozdenović. U cjelini je osmislila te u suradnji s raspoloženim solistima i ansamblom ostvarila dinamičnu i protočnu predstavu, u kojoj je postignuto suglasje glazbenog tkiva i scenske igre.

Manji prigovor može ići na račun pomalo nedorečenom i nerazigranom pas de deuxu Mladog mačka i Mlinara Ivice u prvoj slici. Ne želeći se upuštati u moraliziranje, moramo ipak primijetiti kako je ples vještica u šestoj slici, s obzirom na to da je naslov u prvom redu usmjeren na mlađu publiku, pretjerano erotiziran.

Jednostavnu scenografiju Dinke Jeričević, koja je tek omeđila scenski prostor, u potpunosti ga otvorivši i rasteretivši ga svega suvišnog, upotpunilo je vješto i znalački oblikovano svjetlo Srđana Barbarića te videoprikazi Ivice Kalinića. Iz zagrebačkog HNK posuđeni su bajkovito šareni (za vještice zlice možda ipak neprimjereni) kostimi “Mačka u čizmama” Barbare Bourek.

Fascinantna suživljenost s likom

Ulogu Mladog mačka samouvjerno je, razigrano, tehnički zrelo i glumački uvjerljivo donio Aleksandar Korijakovski. Uistinu je fascinantna njegova suživljenost s likom, koja se očituje u svakoj njegovoj gesti i izrazu lica.

Uspješan je bio i Artjom Žusov kao Mlinar Ivica. Tehnički spretno, precizno i sigurno utjelovio je mladog, siromašnog i zaljubljenog Mačkova gospodara.

U njemu je pouzdana partnera našla, u pokretu elegantna i suptilna, Eva Karpilovska u ulozi Razmažene princeze.

Zavodljivo je i s iznimnom mekoćom plesala Leona Sivoš kao Mačkica koketa.

Kroz cijelu nas je priču vodio Stari mačak Lev Šapošnikov, koji se ovaj put, osim u glumačkom, vrlo dobro snašao i u pjevačkom zadatku.

Vrijedan su doprinos ostvarili i ostali solisti te energičan, razigran i uigran ansambl. Sigurni smo da će upravo taj zanos i iskrena predanost biti jamac dugovječnosti ovog vrijednog projekta splitskog Baleta.

Marijo Krnić, Slobodna Dalmacija

Povezani članci

vesti 4882180940004518072

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item