Anja Kavić, rediteljica: Film u jednom kadru

Rediteljica Anja Kavić iz Banje Luke dobitnica je nagrade za najbolji studentski film na 62. beogradskom festivalu dokumentarnog i kratk...

Rediteljica Anja Kavić iz Banje Luke dobitnica je nagrade za najbolji studentski film na 62. beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma. Za Oslobođenje govori o svom ostvarenju "Neko od nas", kao i o tome šta joj ova nagrada znači. 

• Šta Vam kao mladoj rediteljici znači jedna ovakva nagrada?

- Meni kao mladom režiseru koji je tek na početku profesionalne karijere ova nagrada mnogo znači, pogotovo jer je Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma jako cijenjen festival u regionu, ali i širom Evrope. Svakako da će mi ova nagrada mnogo pomoći u mom budućem radu.

Mizan kadar

• Film tematizira sestrinski odnos. Šta je za Vas bilo najvažnije kada je ovaj film u pitanje, te kako je došlo do njegove realizacije?
- Smatram da je svaki segment filma podjednako važan. S obzirom na to da sam sama pisala scenarij, bilo mi je jako važno da glumci prenesu na film tačno onu emociju koju sam zamislila i zapisala na papiru. Film je nastao kao ispitna vježba za glavni predmet, filmsku i televizijsku režiju. Na realizaciji ovog filma učestvovale su moje kolege sa klase.

• Cjelokupan film je snimljen u jednom kadru, šta Vam je estetski omogućila takva perspektiva?
- Film je snimljen u jednom kadru, tj. mizan kadru. Mnogo volim duge kadrove i emociju koju takvi kadrovi izazivaju. S obzirom na to da je zadatak bio da se film snimi u jednom kadru, tako sam spojila ugodno sa korisnim.

• Izabrali ste i neobičan prostor za radnju filma, između napuštenih vagona, što, čini se, doprinosi statičnosti. U kojoj mjeri taj željeznički otpad jeste mizanscen ruina jednog poljuljanog odnosa?
- Upravo tako, napušteni vagoni su mi pomogli da dočaram unutrašnje stanje mojih junaka. Takođe, ta dominacija smeđih tonova samo je pojačala taj poljuljan odnos i zagušljivu atmosferu.

Daleko odavde

• Kako ocjenjujete stanje u domaćoj produkciji dokumentarnog i kratkog metra, te gdje vidite svoje mjesto kao rediteljica i scenaristica? 
- Što se tiče dokumentarnog i kratkog filma na domaćoj sceni, oni su i dalje sakriveni negdje po strani i na njih se ne obraća velika pažnja. Međutim, postoji mnogo dobrih autora i filmova koji su svakako zavrijedili pažnju publike. Svoje mjesto vidim negdje u evropskom filmu, nažalost, dalje odavde. Ali nadam se da će domaća kinematografija nastaviti da se razvija i da ću nekad u budućnosti biti u mogućnosti da snimam filmove na našim prostorima. Za sada mi je želja da odem u inostranstvo kako bih usavršila svoje znanje.

Oslobođenje

Povezani članci

vesti 4346153672854916254

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item