Albansko-balkanski Pikaso u Haosu

Izložba slikara Đeljoša Đokaja (Gjelosh Gjokaj), ili kako ga stručnjaci još zovu "albanskog i balkanskog Pikasa", biće otvoren...

Izložba slikara Đeljoša Đokaja (Gjelosh Gjokaj), ili kako ga stručnjaci još zovu "albanskog i balkanskog Pikasa", biće otvorena u Galeriji Haos i trajaće do 8. maja. Ovom svečanom događaju prisustvovaće i sam autor, koji će specijalno za ovu priliku u svojim poodmaklim godinama doputovati iz Nemačke u Beograd, kaže za Danas Borka Božović, istoričarka umetnosti i vlasnica Galerije Haos. Đokaj je poslednji put ovde imao izložbu pre 50 godina u Galeriji Grafičkog kolektiva 1964, pa bi utoliko pre, zbog velike pauze s ovdašnje scene, mediji i publika trebalo da obrate pažnju na umetnost ovog istaknutog autora, smatra naša sagovornica.

"O Đokaju su pisali značajni stručnjaci i kritičari, zastupljen je u više umetničkih enciklopedija i monografskih studija, jedna je nedavno promovisana u Prištini na albanskom jeziku, a u Haosu će se predstaviti s oko 30 radova - crteža, slika i grafika, koji obuhvataju različite cikluse njegovog bogatog stvaralaštva", kaže Božović. Ona dodaje da je o životu i radu ovog autora snimljeno nekoliko dokumentarnih, TV filmova, reportaža, pisano pregršt novinskih intervjua, a da je njegov dosadašnji opus, uzor i inspiracija brojnim studentima i mladim slikarima. "Đokaj je umetnik lirske fantastike, nadrealnih vizija, asocijativnih apstrakcija i finih grafitnih intervencija, posebno u crtežu. Poreklom je iz sela Milješa, kraj Podgorice. Akademiju likovnih umetnosti je završio u Beogradu, u klasi profesora Karanovića. Predavao je u Prištini i na Cetinju, a od 1968. živeo u Rimu, gde se proslavio naročito svojim grafikama. Poslednjih decenija živi nemačkom gradu Augsburgu. Maestro Đokaj ima kuću i atelje, koju je sagradio u rodnom Milješu, gde neumorno povremeno stvara i danas, u 82. godini života, gotovo sa istim entuzijazmom kao u ranijim periodima svog umetničkog stvaralaštva", ukazuje Božović.

Podsećanja radi, Đeljoš Đokaj je od 1963. prisutan na kolektivnim i samostalnim izložbama, gotovo na svim kontinentima. Izlagao je na 53 samostalne i 62 kolektivne izložbe. Dobitnik je velikog broja prestižnih nagrada i priznanja - Trinaestojulske nagrade i zvanja istaknutog kulturnog stvaraoca Crne Gore. Pikaso ga je inspirisao, ali ga Đeljoš nikada nije kopirao. Naprotiv, njegov talenat i originalnost slede nove generacije umetnika. Slike i grafike Đeljoša Đokaja se nalaze u kolekcijama najpoznatijih muzeja i galerija širom sveta. Tekst za katalog njegove predstojeće, beogradske izložbe sačinio je Mladen Lompar, pesnik i istoričar umetnosti iz Crne Gore. Izložbu otvara Borka Božović u prisustvu ambasadora Crne Gore.

A. Ćuk, Danas

Povezani članci

vesti 507321610114123909

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item