28. Muzički biennale Zagreb otvoren praizvedbom izgubljene Papandopulove opere

Partitura skladana 1972. godine, na njemački libretto Paula Strucka, pronađena je i vraćena u Hrvatsku prije četiri godine U subotu na...

Partitura skladana 1972. godine, na njemački libretto Paula Strucka, pronađena je i vraćena u Hrvatsku prije četiri godine

U subotu navečer počelo je 28. izdanje Muzičkog biennala Zagreb ceremonijom svečanog otvorenja festivala i premijerom fantastične opere u četiri slike Madame Buffault velikog hrvatskog skladatelja Borisa Papandopula u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu.

Partitura skladana 1972. godine, na njemački libretto Paula Strucka, pronađena je i vraćena u Hrvatsku prije četiri godine. Izvedba je veliki zajednički projekt studenata Muzičke akademije, Akademije dramske umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti i Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu pod vodstvom redateljice Dore Ruždjak Podolski i dirigenta Mladena Tarbuka.

Scenografiju su izradili studenti Akademije likovnih umjetnosti pod mentorskim vodstvom Zlatka Kauzlarića Atača, kostime studenti Tekstilno-tehnološkog fakulteta pod vodstvom Barbare Bourek, a za oblikovanje svjetla pobrinuli su su studenti Akademije dramske umjetnosti pod vodstvom Denija Šesnića.

Nakon praizvedbe opere tek kratku šetnju dalje, u Zagrebačkom kazalištu mladih, nastupio je Klangforum Wien, prvi od nekoliko uglednih međunarodnih ansambala specijaliziranih za Novu glazbu koji gostuju na 28. MBZ-u. Program Muzičkog biennala Zagreb obećava i glazbom ispunjenom nedjelju zahvaljujući brojnim glazbenim sadržajima.

Večernji list

Povezani članci

vesti 6093565160292181484

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item