Vršac: Predstavljena knjiga o slobodnim zidarima u Vojvodini

Gradska biblioteka Vršca bila je domaćin predstavljanju knjige "Masoni u Vojvodini 1785 – 1940". O knjizi je iscrpno govorio s...


Gradska biblioteka Vršca bila je domaćin predstavljanju knjige "Masoni u Vojvodini 1785 – 1940". O knjizi je iscrpno govorio sam autor, Josip Šosberger. Knjiga je objavljena u Novom Sadu 2014. godine, kao autorsko nezavisno izdanje.

Kako sam autor u predgovoru ove publikacije ističe, osnovni cilj ove knjige je da se prikaže hronika o nastajanju i razvoju Slobodnog zidarstva u Vojvodini. Autor je, takođe, želeo da se profanom čitaocu približi tema Slobodnog zidarstva, od njegovog nastanka u svetu, na prostorima današnje Srbije, Mađarske i najzad Vojvodine.

Osim istorijskih činjenica i podataka, u knjizi se pominju i pravila koja važe unutar Bratstva i njihov odnos i položaj unutar društvene zajednice.

Pored toga, autorova namera je bila i da se demistifikuju neka, vekovima uvrežena mišljenja i ubeđenja, te da se cela ova tematika približi, argumentovano, čitaocu.

Pisanju ove knjige prethodio je dugogodišnji istraživački rad, ne samo autorov, već mnogih istraživača iz Budimpešte, Zrenjanina, Sombora, Vršca, Subotice, Zagreba i naravno, iz Novog Sada.

Od kapitalnog značaja za ovaj istraživački poduhvat su bila dokumenta sačuvana u Mađarskom državnom arhivu u Budimpešti, u Arhivu Jugoslavije u Beogradu i u Arhivu Matice srpske u Novom Sadu.

U knjizi je posebna pažnja posvećena članstvu. Čitalac će naići na izuzetno veliki broj imena ljudi iz Vojvodine koji su, tokom proteklih stotinak i više godina, pripadali ovom Bratstvu. 

Pišući ovu hroniku, autor je prema njegovim rečima nastojao da sačuva stil izražavanja i duh epohe iz prošlog vremena, kada su se događaji i odvijali.

Povezani članci

vesti 1318553805234484774

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item