Udruženje reditelja u BiH: Stanje u kulturi hitno mora biti popravljeno!

Članovi Udruženja reditelja Bosne i Hercegovine: Danis Tanović, Haris Pašović, Aida Begić, Jasmila Žbanić i Selma Spahić, sastali su se ...

Članovi Udruženja reditelja Bosne i Hercegovine: Danis Tanović, Haris Pašović, Aida Begić, Jasmila Žbanić i Selma Spahić, sastali su se danas s ministrom kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Samerom Rešidatom i apelirali da stanje u kulturi hitno treba da bude popravljeno.

“Stanje u kulturi je jako loše i hitno se mora promijeniti dosadašnji način funkcioniranja. Neophodno je povećati budžet za filmsku produkciju, jer većina ne zna da se svaka marka koja se uloži u film vrati 10 puta, pojasnio je Tanović i dodao kako je jedini način da katastrofalno stanje bude promijenjeno zajednički rad Rešidata i umjetnika.

Prema riječima Jasmile Žbanić, ne postoji kulturna strategija za period od 2015. do 2020. godine. Ona mora pod hitno biti izrađena uz učešće eksperata iz oblasti kulture, smatra Žbanić.

Zaključeno je da mnogi bh. umjetnici kreiraju izvanredna djela u svim umjetničkim disciplinama, gostuju često u regionu i širom svijeta, te da je BiH, kao mala zemlja, uspjela da zauzme važno mjesto na kulturnoj mapi svijeta.

“Istovremeno imamo mnogo problema kod kuće. Jedan od njih je konstantno smanjenje ionako malog budžeta za kulturu na svim nivoima vlasti. Može se lako dokazati da kultura, s najmanjim investicijama, donosi najbolje rezultate. Uprkos tome, vlade i skupštine stalno dramatično smanjuju kulturne budžete”, istakao je reditelj Haris Pašović.

Ocijenio je da je upravljanje kulturnim institucijama u BiH često veoma zastarjelo i davno prevaziđeno.

Također je istaknuto kako bi trebalo omogućiti da ljude u upravljačkim strukturama kulturnih institucija predlažu udruženja, kao i da se njihovi upravni i nadzorni odbori ne plaćaju. Naglašena je i potreba za mijenjanjem Zakona o pozorišnoj djelatnosti.

Ovom prilikom Rešidat je najavio da je spreman da sarađuje, te da većinu opravdanih prijedloga podržava.

“U meni ćete uvijek imati podršku jer sam svjestan da jedino zajedno možemo promijeniti trenutno stanje u kojem se, nažalost, kultura danas nalazi”, poručio je Rešidat.

BHRT

Povezani članci

vesti 102755693445711828

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item