SVETSKI DAN POZORIŠTA, 27. mart 2015.

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI, International Theatre Institute), već više od 50 godina od 1961. godine, širom sv...

Na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta (ITI, International Theatre Institute), već više od 50 godina od 1961. godine, širom sveta obeležava se Svetski dan pozorišta, 27.mart. Na 9-tom ITI kongresu je predložen i prihvaćen predlog da se svakog 27. marta (dan otvaranja Teatra nacija 1962. u Parizu, na kojem je umetnička direktorka bila i naša Mira Trailović) obeležava Svetski dan pozorišta na različite načine. Na taj dan pozorišta u svetu čitava međunarodna pozorišna zajednica organizuje razne pozorišne manifestacije., od kojih je najvažnija tradicionalna međunarodna poruka koju, na poziv ITI-ja, uvek piše pozorišna ličnost svetskog ugleda. 

Prvu poruku za Svetski dan pozorišta napisao je Žan Kokto (Jean Cocteau) 1962., prošle godine napisao je Bret Bejli (Bratt Bailey) južnoafrički dramski pisac, dizajner i reditelj, a ove godine  napisao je jedan od najznačajnijih teatarskih stvaralaca današnjice – poljski reditelj Kšištof Varlikovski . Poruka se prevodi na više od 20 jezika.


PORUKA ZA SVETSKI DAN POZORIŠTA 2015:

Pozorišne pregaoce najlakše pronalazimo van pozorišta. To su obično oni koji pozorište ne koriste kao mašinu za reprodukovanje klišea i konvencija. Oni pronalaze pulsirajuće izvore i žive tokove reka koji prividno zaobilaze pozorišne dvorane gde se svakodnevno okupljaju legije ljudi u nastojanjima da podražavaju nekakve svetove. Imitiramo, umesto da stvaramo vlastite svetove koji treba da su fokusirani, čak i da zavise od debate sa publikom i njenih reakcija; ti svetovi protiču skriveni a pozorište jedino ima moć da ih otkrije.
Takve vodiče nalazim uglavnom u prozi. Stalno i svakodnevno razmišljam o piscima kοji su, pre stotinak godina, proročki, iako oprezno, opisali sumrak evropskih bogοva kοji je našu civilizaciju ostavio u tami, do danas nerazjašnjenoj. Mislim na Franca Kafku, Tomasa Mana i Marsela Prusta. Danas bih ovoj grupi proroka dodao i Džona Maksvela Kucija.

Njihovo zajedničko osećanje nebranjenog kraja sveta, ne planete, već modela međuljudskih odnosa, poredaka i pobune, sada nas snažno prati. Nas, koji živimo posle završetka sveta. Nasuprot kriminalu i konfliktima koji se razbuktavaju sve više i više da ni sveprisutni mediji sa njima ne drže korak. Ali ovi požari brzo postaju dosadni, neopozivo nestaju iz medijskih izveštaja, a mi ostajemo bespomoćni, prestravljeni, opkoljeni. Više ne uspevamo da gradimo kule, a zidine, kοje tvrdoglavo podižemo, ne brane nas ni od čega, naprotiv, same traže zaštitu i brigu trošeći najveći deo naše životne energije. A mi nemamo snage ni da pokušamo da vidimo šta je iza kapije, iza zida. I samo zbog toga treba da postoji pozorište i u tome da traži svoju moć. Da zaviruje tamo gde je gledanje zabranjeno.

„Predanje pokušava da objasni neobjašnjivo. Pošto ono proističe iz istinite podloge, mora u neobjašnjivom i okončati“ – reči koje je Kafka uzdigao do metamorfoze predanja o Prometeju snažno se odnose na to kakvo pozorište treba da bude i takvom pozorištu, koje treba da ima početak u dubini istine i da pronalazi kraj u svim njegovim delatnicima, onima na sceni i onima u publici, čestitam svim srcem.

Video poruka: 
World Theatre Day Message 2015 by Krzysztof Warlikowski

Kšištof Varlikovski, rođen 1962. godine u Ščećinu, jedan je od najzanimljivijih poljskih pozorišnih i operskih reditelja. Do ovog trenutka realizovao je oko četrdeset predstava i dvadeset opera, kako na scenama u Poljskoj, tako i u inostranstvu. Ovaj istaknuti reditelj dobitnik je mnogih nagrada, između ostalih i Zlatnog Jorika, Nagrade Konrada Svinarskog za najboljeg reditelja, nagradu Ministra kulture i narodne baštine za predstavu (A)pollonia (zvanična selekcija BITEF FESTIVAL Beograd 2014), evropske nagrade Nova pozorišna stvarnost koja mu je dodeljena 2008. godine u Solunu za inovativnost u pozorišnoj umetnosti. Varlikovski je 2003. godine takođe dobio prestižnu nagradu iz oblasti kulture – Pasoš nedeljnika Politika za vraćanje vere u umetničku i etičku misiju pozorišta, a godinu dana kasnije i Diplomu Ministarstva inostranih poslova za izvanredne zasluge u promociji Poljske u svetu.

Studirao je istoriju, romanistiku i filozofiju na Jagjelonskom univerzitetu u Krakovu, a pohađao je i seminar iz antičkog pozorišta na Praktičnoj školi visokih studija (École Pratique des Hautes Études) u Parizu. Na Sorboni je studirao filozofiju, francusku književnost i jezike. Nakon povratka, stekao je diplomu reditelja u Državnoj visokoj pozorišnoj školi u Krakovu. Od 1999. godine Varlikovski je vezan za varšavsko Pozorište raznolikosti, od 2008. godine vrši funkciju umetničkog direktora Novog pozorišta u Varšavi.

Ovaj značajni datum, pozorišta kod nas će obeležiti tradicionalnim čitanjem međunarodne poruke pre početka večerašnjih predstava.

Atelje 212, povodom Svetskog dana pozorišta je organizovalo promotivnu (vikend) prodaju karata, popuste i iznenađenja, 27. i 28. marta (od 10h do 15h).

U pozorištu Teatar 78, u čast Svetskog dana pozorišta, po četvrti put biće održana kulturna manifestacija Bolje art nego škart.  Manifestacija koja će ove godine trajati dva dana, obuhvatiće dramski, likovni i muzički program.

Predstave na beogradskim repertoarima, za 27. mart 2015:

Mamma Mia (mjuzikl), Pozorište na Terazijama, 19.30h - PREMIJERA!
Nevidljivi spomenici, Biter Teatar, 20h - PREMIJERA!
Henri VI, Narodno Pozorište, 19.30h
Nije smrt biciklo (da ti ga ukradu), Jugoslovensko Dramsko Pozorište, 20h
Ledeni svitac, Madlenianum, 19.30h
Kazimir i Karolina, Atelje 212, 20h
Slavna Florens, Atelje 212, 20.30h
Bajkoholik, Kuća Kralja Petra I, 19h i 21h
Raspareni par, Le Studio, 20h
Kabares, kabarei, Slavija, 20h
Večera budala, Zvezdara Teatar, 20h
Legija časti - Milunka Savić, Teatar78, 20h

Prevod poruke s  poljskog:  Zoran Đerić

Povezani članci

vesti 8698004847358275055

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item