Srbija vraća muzejsku gradju u Knin

Narodni muzej u Beogradu i Arhiv Vojvodine vratiće krajem maja 533 predmeta arheološkoj zbirci Muzeja u Kninu i arhivsku gradju Arhivu u...

Narodni muzej u Beogradu i Arhiv Vojvodine vratiće krajem maja 533 predmeta arheološkoj zbirci Muzeja u Kninu i arhivsku gradju Arhivu u Vukovaru, saopštilo je u četvrtak Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Kako se navodi u saopštenju posle sastanka mešovite srpsko-hrvatske medjudržavne komisije za povraćaj kulturnih dobara, prihvaćen je i zahtev porodice Desnica o vraćanju umetničke i arhivske kolekcije koja se trenutno čuva u Muzeju srpske pravoslavne crkve (SPC).

Srbija nije prihvatila predlog Hrvatske da se kulturno blago SPC smesti u privremene depoe u Hrvatskoj, jer kolekcija SPC mora da bude vraćena na mesto sa kojeg je spasena, ili da se smesti u odgovarajuće riznice SPC u Hrvatskoj.

Arheološki predmeti koji će biti vraćeni iz Narodnog muzeja u Beogradu u Knin, potiču s lokaliteta Dolina, Polača, Vrpolje, Markovac i Burnum.

Medjudržavna srpsko-hrvatska komisija za povraćaj kulturnih dobara sastala se u Osijeku, prvi put u novom sastavu, zbog dogovora o vraćanju kulturnih dobara u 2015. godini.

Beta

Povezani članci

vesti 1850288411660313169

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item