Reditelj Petar Nedeljković preminuo na pres konferenciji

Filmski i televizijski reditelj Petar Nedeljković iznenada je preminuo 29. marta u Beogradu, nakon što mu je pozlilo na 62. Beogradskom ...

Filmski i televizijski reditelj Petar Nedeljković iznenada je preminuo 29. marta u Beogradu, nakon što mu je pozlilo na 62. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma (BFDKF) u Domu sindikata.
Nedeljković je kolabirao za vreme završne konferencije za novinare 62. BFDKF-a, koja je prekinuta kako bi Nedeljkoviću bila ukazana hitna medicinska pomoć, ali lekari nisu uspeli da mu pomognu.
Na poziv umetničkog direktora BFDKF-a Mladena Matičevića, prisutni autori i novinari odali su minutom ćutanja poslednju poštu Nedeljkoviću.
Nedeljković je na 62. BFDKF-u učestvovao kratkim dokumentarnim filmom “Anđeo sa gore zaglavak” o žrtvi ruskih dobrovoljaca za odbranu Višegrada u martu 1993. godine. Taj film će biti još jednom prikazan u završnici BFDKF-a.
U fokusu je tragična pogibija 21-godišnjeg Konstantina Bogoslovskog i priča koju o njemu kazuje njegova majka Ljudmila. Bogoslovski je kao dobrovoljac izgubio život na ratištu u Republici Srpskoj.
Završna konferencija za novinare 62. BFDKF-a prekinuta je posle izlaganja rediteljaŽelimira Žilnika, čiji je novi dokumentarni film “Logbook_Serbistan” o azilantima u Srbiji imao domaću premijeru 28. marta. Takođe, govorili su i Srđan Vukajlović, reditelj filma “Ivan sa Kosova”, i glavni akter tog ostvarenja Ivan Maksimović.
62. BFDKF završava se 29. marta u Domu sindikata dodelom nagrada za koje se takmiči gotovo sto ostvarenja u domaćem, regionalnom i međunarodnom programu.
U zavrsnici 62. BFDKF-a svetsku premijeru imaće film "Svetislav Pešić - Više od trenera", dokumentarac Željka Mirkovića o jednom od najuspešnijih evropskih košarkaških trenera o kome govore igrači, treneri, sportski svetski lideri koji su radili i rade sa njim, kao i njegovi najbliži. Film je sniman u Barseloni, Minhenu, Berlinu, Beogradu i Pirotu.
BFDKF je ponudio od 23. marta ukupno oko 150 filmova u Domu sindikata i delom u bioskopu Fontana i Domu kulture Studentski grad, a novom koncepcijom, uz naglasak na dokumentarnim ostvarenjima, trebalo bi da utre put za povratak staroj slavi u regionu.

Povezani članci

vesti 487238228965547946

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item