Marijo Pejić, direktor JU Bosanski kulturni centar: Radom do uspjeha

Bosanski kulturni centar širi svoj dijapazon djelovanja, te tako ovih dana promoviše i novu saradnju sa Akademijom scenskih umjetnosti i...

Bosanski kulturni centar širi svoj dijapazon djelovanja, te tako ovih dana promoviše i novu saradnju sa Akademijom scenskih umjetnosti i Muzičkom akademijom iz Sarajeva - o čemu se radi, za Oslobođenje govori direktor ove Javne ustanove, Marijo Pejić. 

• JU Bosanski kulturni centar Sarajevo započinje novu saradnju sa sarajevskom Akademijom scenskih umjetnosti, te Muzičkom akademijom – u čemu se ogleda ta saradnja?
- S obzirom na to da Akademija scenskih umjetnosti u Sarajevu i Muzička akademija u Sarajevu imaju problema s prostornim kapacitetima, JU BKC Sarajevo ustupio im je na korištenje svoj prostor za izvođenje nastave i rad sa studentima. Ostvarena je, također, i uspješna programska suradnja s ove dvije obrazovne institucije. U proteklom razdoblju, u Galeriji JU BKC Sarajevo, održan je veliki broj koncerata studenata Muzičke akademije u Sarajevu. Ovaj projekt zamišljen je kao ciklus glazbeno-scenskih kolaža, koji prikazuju različite periode iz glazbene prošlosti, a čija je misija klasičnu glazbu približiti široj publici. Cilj ovoga projekta je, uz proširivanje interesa za klasičnu glazbu, pokazati kako se i s klasičnom glazbom može postići suvremeni scenski izričaj te kako "ozbiljna" glazba s vremenom ne gubi ni vrijednost, ni značaj, ni kvalitetu, ali ni mogućnost uživanja recipijenata i izvođača u njoj. Suradnju s Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu u narednom razdoblju ćemo proširiti  tako što ćemo  predstave i druge scenske i audio-vizueulne oblike nastale iz nastavnog procesa uvrstiti u programsku šemu  BKC Sarajevo.

Brojni programi

• Bosanski kulturni centar Sarajevo u posljednje vrijeme nudi sve više sadržaja, šta nas očekuje u narednom periodu?
- Glazbeni program BKC Sarajevo je prepoznatljiv po visokom kvalitetu. Nastavit ćemo  njegovati žanrovsku raznovrsnost, pa će se na repertoaru naći popularna, klasična, džez i etno muzika. Održat će se i značajni glazbeni festivali, koji su vremenom postali važne gradske manifestacije, a koje se tradicionalno održavaju u prostoru BKC Sarajevo. S ciljem afirmacije i prezentacije igara, pjesama, sevdalinke, respektabilne kulturne baštine, bogate folklorne tradicije i narodnih običaja naroda u Bosni i Hercegovini, nastavit ćemo suradnju s kulturno-umjetničkim društvima. Galerijski program obuhvatit će izložbe crteža, slika, fotografija... Izlagački program bit će organiziran u vidu samostalnih i zajedničkih izložbi, gostovanja međunarodnih umjetnika i promoviranja lokalne scene. U okviru ciklusa književnih večeri bit će upriličene promocije knjiga poezije i proze te večeri poezije. Ciljevi održavanja ovih programa su suradnja s afirmiranim književnicima, promocija mladih spisatelja, promocija suvremene bosanskohercegovačke književnosti i književnosti iz regije. Nastavit ćemo njegovati i kazališnu publiku, a u repertoarskoj ponudi mjesto će pronaći i kratkometražni i dokumentarni filmovi. BKC Sarajevo bavi se i permanentnim educiranjem odraslih, odnosno organiziranjem kurseva stranih jezika, informatike i daktilografije. Uz potporu Instituta za međunarodnu suradnju Njemačkog saveza visokih narodnih škola DVV international - Ured u Sarajevu planiramo objaviti dva broja andragoškog časopisa pod nazivom "Obrazovanje odraslih". U suradnji s nevladinim organizacijama pokrenuli smo školu gitare, muzičke radionice za djecu predškolske i školske dobi, školu klasičnog baleta za djecu, školu modernog plesa, folklornu sekciju, muzičku radionicu za studente…

Pozitivno poslovanje

• BKC se ovim aktivnostima bori protiv loše kulturne situacije u gradu i državi – da li se može reći da ste izašli iz krize u koju su skoro sve institucije po automatizmu upale?
- JU BKC Sarajevo se financira iz sredstava Budžeta Kantona Sarajevo, vlastitih sredstava te od donacija po osnovi javnih natječaja i grantova. Kultura i umjetnost su, u vremenu ekonomske krize, doista u teškoj i nezavidnoj poziciji u bosanskohercegovačkom društvu. Ipak, BKC Sarajevo je, u ovako teškim vremenima, pozitivno poslovao u protekle dvije godine. U 2013. godini u prostorima JU BKC Sarajevo održano je 212 različitih manifestacija, a u 2014. godini čak 261 manifestacija. U odnosu na prethodno razdoblje, opseg programskih aktivnosti JU BKC Sarajevo je u protekle dvije godine povećan gotovo sedam puta. Zahvaljujući novoj poslovnoj strategiji povećani su prihodi od vlastite aktivnosti, a rashodi smanjeni, što znači da je postignut trend rasta ekonomičnosti. JU BKC Sarajevo postao je nezaobilazno mjesto u društvenom životu grada Sarajeva i BiH, zahvaljujući prije svega programskoj povezanosti s drugim kulturnim institucijama i organizacijama, kao i nevladinim sektorom.

• Nije izostalo ni priznanje struke za Vaš angažman u JU BKC Sarajevo?
- Stručni žiri međunarodnog festivala "Jahorina Film Festival” prošle godine mi je dodijelio specijalno priznanje za unapređivanje kulturno-umjetničkog stvaralaštva i razvoj kulturnog turizma u Sarajevu i Bosni i Hercegovini kroz dugogodišnji i plodan angažman u oblastima kulture, obrazovanja i medija. Ove godine obilježavam i dvadesetu obljetnicu svog javnog djelovanja i do sada sam dobio nekoliko domaćih i međunarodnih nagrada. Svaka nagrada predstavlja satisfakciju za nas kulturne djelatnike.

Oslobođenje, KUN

Povezani članci

vesti 5074231436353099101

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item