'Madame Butterfly' se vraća u Split, a Zigmanova kolekcija inspirirana operom oživjet će i na modnoj reviji

Opera Giacoma Puccinija "Madame Butterfly", koje nije bilo na splitskoj sceni već trideset godina, bit će premijerno izvedena o...


Opera Giacoma Puccinija "Madame Butterfly", koje nije bilo na splitskoj sceni već trideset godina, bit će premijerno izvedena ovoga četvrtka u 20 sati u HNK Split.

Operom će ravnati Gianluca Martinenghi, gost iz Italije, a redatelj je Dražen Sirišćević kojemu je ovo druga operna režija nakon "Aide" na Peristilu.

- Sretan sam da sam dobio ovu priliku, prvi put radim operu u zgradi, a pristup će biti potpuno različit od Aide; tamo je sve bilo veliko, tamo smo figurativno morali graditi piramide, a ovdje izrađujemo ikebanu. Bit će to pravi filigranski rad, a sav u službi Puccinijeve glazbe - kazao je Sirišćević.

Dodao je kako je želio prikazati dva suprotstavljena svijeta, iz kojih je proizišla dobra ljubavna priča.

- Jedan svijet je onaj koji u ljubavi samo daje, a drugi samo uzima. Kroz mnogo sitnih detalja nastojali smo prikazati tu toplinu i hladnoću, a kod scenskog pokreta puno nam je pomogla članica baleta Yuki Nakashima.
Inače, suradnici su gotovo svi isti kao i u "Aidi" - ne treba mijenjati tim koji pobjeđuje - misli Sirišćević.


Bit će i suza


U splitskoj podjeli bit će čak tri solistice koje će se izmjenjivati u naslovnoj ulozi: Valentina Fijačko, Sandra Plamenac i Christina Park, oko koje se šminkeri neće morati mnogo truditi jer je Korejka.

Christina Park je nastupala u ovoj ulozi više od dvadeset puta u raznim zemljama i, kaže, uvijek je reakcija ista, uvijek bude suza u gledalištu.

- Puccini je bio prilično "okrutan" prema sopranu, nema tu oduška, Butterfly je uz iznimku od dvadesetak minuta čitavo vrijeme na sceni.Tu ulogu zbilja treba interpretirati i doživjeti, a ne samo otpjevati.Tako se i ja trudim postati Butterfly i potpuno zaboraviti da sam Christina.


'Plakat ću kad budem odlazila iz Splita' - priznala je Korejka Christina Pack, jedna od Madame Butterfly 
Divno mi je bilo raditi u Splitu, redatelj je, za razliku od mnogih koji stalno urlaju, uvijek bio s osmijehom na licu i plakat ću kada budem odlazila odavde - kazala je sopranistica.


Ona je također mnogo pripomogla oko detalja predstave budući da je stekla veliko iskustvo pjevajući ovu ulogu - pa je uvijek znala posavjetovati kako se treba propisno nakloniti ili dodati šalicu čaja.

Sheshaberidze uči hrvatski

Novi splitski tenor Mikheil Sheshaberidze, koji tumači Pinkertona, demonstrirao je kako predano uči hrvatski jezik, i napomenuo da lik negativca na sceni nema ništa zajedničko s njegovim karakterom.

Terezija Kusanović, koja ima ulogu Suzuki, istaknula je kako za nju uloga nije toliko pjevački teška, koliko zahtijeva stalan emocionalni angažman.

Kao i u Aidi, kostimograf je Juraj Zigman. Modni dizajner kazao je kako se ljudi još uvijek čude kada čuju da radi kostime za operu pa gledaju hoće li gdje pogriješiti.

Juraj Zigman: Zanimljivo je bilo istraživati krojeve i crtati tipične japanske dezene
- Meni je ipak najvažnije da izvođači nose kostime s guštom. Kostimografija je klasična, s tradicionalnim kimonima, a posebno je bilo interesantno istraživati krojeve i crtati tipične japanske dezene.

Dan nakon premijere imat ću u Zagrebu modnu reviju koja je inspirirana upravo ovom operom - kazao je Zigman a scenograf Slaven Raos je dodao da je njegov rad kombinacija tradicionalnog i modernog.

PIŠE: JASMINA PARIĆ, FOTO: ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Libreto

Puccini je radnju smjestio u blizinu Nagasakija, oko 1990.-te godine, a za temu uzeo ljubav nestalnog američkog časnika Pinkertona i mlade Japanke Cio-Cio San, odnosno Butterfly.

Nakon kratkog braka, Pinkerton napušta Butterfly, koja je zbog njega izgubila poštovanje svoje obitelji, i vraća se tek nakon tri godine s novom američkom suprugom, tražeći da im preda dijete koje je rodila. Cio-Cio San im daje sina i okončava život istim oružjem, kojim je i njen otac počinio harakiri
.

Povezani članci

vesti 3477183309510455556

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item