Ljuba Popović: Ministarstvo kulture nesvesno značaja "Moderne galerije"

Dom slikara Mediale i jedna od najuglednijih srpskih galerija, valjevska "Moderna galerija", obeležila je tri decenije postojanj...

Dom slikara Mediale i jedna od najuglednijih srpskih galerija, valjevska "Moderna galerija", obeležila je tri decenije postojanja.
Ljuba Popović u "Modernoj galeriji"


Značajan jubilej "Moderna galerija" obeležila je otvaranjem izložbe slika iz bogate kolekcije Draška Milićevića u kojoj su, između ostalog, dela Vladimira Veličkovića, Milovana Vidaka, Milića od Mačve, Miloša Šobajića, Miljenka Stančića, Svetozara Samurovića, Milana Tucovića, Leonida Šejke i Ljube Popovića.
U susretu sa čelnicima Valjeva Stankom Terzićem i Miloradom Ilićem, nekadašnjim gradonačelnikom Dušanom Mihajlovićem i Vojislavom Andrićem, direktorom gimnazije čiji je bio đak, Ljuba Popović nije krio zadovoljstvo kako njegovo Valjevo podržava Modernu galeriju kao stožera kulture. S druge strane, akademik je zapazio i minoran odnos Ministarstva kulture prema jednoj od najboljih galerija u Srbiji.
- Moramo da kultivišemo naš grad, jer u ovom vremenu antikulture u Srbiji, Valjevo ima veliko preimućstvo. Sve dosadašnje vlasti u Srbiji sam doživljavao onako kako su se one ponašale prema kulturi, a Valjevo je izuzetak u ovoj priči. Odnos prema kulturi je svuda u svetu narušen i to nije samo slučaj u Srbiji. Valjevo ima kvalitetne ljude, nije u zapećku i ima nade. Garantujem vam da je kultura najjeftinija za napredak društva. Ona oplemenjuje i daje smisao životu - rekao je osnivač "Moderne galerije", akademski slikar Ljuba Popović.

Akademski slikar sa čelnicima grada


Akademik koji živi i stvara u Parizu, konstatovao je da za 30 godina rada Moderne galerije, jedini ministar kulture koji je prisustvovao otvaranju neke izložbe u Valjevu bio je, takođe Valjevac, Voja Brajović. Popović je naglasio da ministri kulture nisu svesni značaja koji Moderna galerija ima za Srbiju, što dokazuje i njihov odnos prema ovoj instituciji. 
- Za sve ove godine galerija nije dobila nikakvu pomoć države, već jedino od Grada, ali i velikih slikara, čija su dela izlagana u Valjevu. Oni su sa zadovoljstvom poklanjali svoje slike Modernoj galeriji, tako da danas posedujemo impozantnu kolekciju, koja zavređuje da bude izložena u Muzeju fantastike, za čije otvaranje se zalažem. Mi imamo dostojanstvo i nećemo da tražimo milostinju od Ministarstva kulture, već oni moraju da se zainteresuju za Modernu galeriju – poručio je poznati slikar.


Blic

Povezani članci

vesti 2920728415387874339

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item