Izložba „ Utroba vremena“ Vladimira Perića - Talenta i Milice Stojanov u Nišu

Otvaranje izložbe “Utroba vremena” Vladimira Perića - Talenta i Milice Stojanov zakazana je za 2. april (19) u niškoj Galeriji “Srbija”. ...

Otvaranje izložbe “Utroba vremena” Vladimira Perića - Talenta i Milice Stojanov zakazana je za 2. april (19) u niškoj Galeriji “Srbija”.
Plakat Izložbe "Utroba vremena"

Izložba obuhvata retrospektivu Perićevih radova i Muzeja detinjstva, kao i radove nove produkcije iz njihovog zajedničkog stvaralaštva.

- Umetnikov prepoznatljiv način rekontekstualizacije odbačenih predmeta i materijala - industrijskih, bioloških, predmeta svakodnevne i široke potrošnje realizovan je kroz različite umetničke medije – instalacije, objekte, ready - made, grafike, video, koji donose neuobičajene spojeve raznih elemenata profane prirode. Naslovni rad izložbe je instalacija sačinjena od oklopa kornjača i mehanizma starog budilnika. Naziv ukazuje na osnovnu dominantu koja se provlači kroz stvaralaštvo Perića i sad već zajednički rad ovog umetničko-kustoskog para, a to je preokupacija vremenom i prolaznošću, propadljivom prirodom predmeta i narativa u sukobu sa vremenom - navodi Milan Ristić, kustos Galerije savremene likovne umetnosti, koja organizuje izložbu.

Izložba će trajati do 22. aprila 2015. i može se posetiti svim danima od 10 do 20 časova, sem ponedeljkom.
 
Talent tri decenije na sceni

Vladimir Perić - Talent je multimedijalni umetnik, dobro poznat i prisutan na sceni savremenog stvaralaštva gotovo tri decenije. Izlagao jepod pseudonimom Talent od 1986. do 1996. i kao osnivač i član umetničke grupe Talent Factory od 1996. do 2006. godine. Onda je započeo projekat „Muzej detinjstva“ koji bi formalno trebalo da se završi 2016. godine. Sa preko dve stotine izložbi u svom opusu primio je i neka od najznačajnijih priznanja za delovanje u vizuelnoj umetnosti, poput Politikine nagrade iz fonda Vladislav Ribnikar 2006. i učešće na 55. bijenalu u Veneciji 2013. izložbom „Nema ničega između nas“ u Nacionalnom paviljonu. Istoričarka umetnosti Milica Stojanov se bavi istraživanjem i pisanjem u oblasti kolekcionarstva, muzejskih praksi i savremenog umetničkog stvaralaštva – odnosno poljima njihovog preklapanja i saradnje. Sa Perićem je zajednički rad počela kroz projekat Muzeja detinjstva. Od prošle godine nastupaju kao tandem stvarajući zajedničke vizuelne i pisane celine u različitim umetničkim medijima.

Povezani članci

vesti 3873490416935499704

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item