Inicijativa "Nišvila": Ulica Miše Blama u Nišu, Beogradu, Novom Sadu, Zagrebu

Nišvil džez festival podneo je predlog Komisiji za imenovanje ulica i trgova Grada Niša da jedna ulica u Nišu ponese ime poznatog džez muz...

Nišvil džez festival podneo je predlog Komisiji za imenovanje ulica i trgova Grada Niša da jedna ulica u Nišu ponese ime poznatog džez muzičara Miše Blama.
Miša Blam


On je preminuo  prošle godine, a bio je jedan od  najistaknutijih džez muzičara ne samo u Srbiji, već i u celom regionu.
Nišvil poziva i direktore beogradskog, novosadskog i kraljevačkog džez festivala  da u svojim gradovima pokrenu istu inicijativu zbog nemerljivog doprinosa koji je Miša Blam dao nastanku tih festivala.
- Pozivam i džez poslenike drugih gradova sa ex Yu prostora u kojima je radio i stvarao Miša Blam, pre svega Zagreba, da jedna ulica u tom gradu ponese ime Miše Blama. Ukoliko je moguće ta ulica bi trebala da bude u neposrednoj blizini Ulice Boška Petrovića – velikog Mišinog džez saborca i prijatelja kome se Zagreb nedavno dostojno odužio nazvavši jednu ulicu njegovog imenom - kaže direktor Nišvil festivala Ivan Blagojević.

U obrazloženju koje je Nišvil podneo  Komisiji navodi se da je Blam dao  doprinos razvoju džeza u Srbiji ali i u Nišu – još od prvih izdanja džez festivala u Nišu osamdesetih godina prošlog veka pa sve do prošle godine. Blam je na Nišvilu bio i učesnik – muzičar, kompozitor, voditelj tribina i programa, predavač na radionicama. Dobio nagradu za životno delo 2010.godine, koju Nišvile dodeljuje najistaknutijim džezerima sa ovih prostora.

Višedecenisjki rad na prikupljanju predmeta i dokumentacije, Miša Blam je par godina pre smrti krunisao prvom postavkom „Muzeja džeza u Srbiji“. Autor je  knjige „Džez u Srbiji 1927 - 1944“ u kojoj je objedinio istorigrafske podatke vezane za početke džeza na ovim prostorima. Dobitnik je mnogih priznanja, a uredbom Vlade Srbije dobitnik je posebnog priznanja za doprinos nacionalnoj kulturi Srbije.
Blic

Povezani članci

vesti 7979478280203054962

Popularno

Novo

BKG

Pretplatite se besplatno

item